Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Policie rozkryla velkou pěstírnu konopí ve Vratislavicích

Dobře vynášející byznys zhatil sedmičlenné organizované skupině nově vzniklý policejní tým Toxi. Ten v prostorách Intexu ve Vratislavicích odhalil obrovskou pěstírnu konopí. Na případ jste redakci upozornili vy, čtenáři Drbny. Informaci dnes potvrdilo Krajské ředitelství policie i státní zástupkyně.

„Operativní poznatky jsme získali koncem roku 2012. To byl také prvopočátek celého případu,“ poznamenal na čtvrteční tiskové konferenci Pavel Hoffman z celní protidrogové jednotky, která se na případu podílela společně s policií.

Ve květnu, tedy zhruba po roce a půl se policistům podařilo celou dobře organizovanou skupinu pozatýkat. Během jediného týdne bylo zadrženo sedm osob, čtyři skončili ve vazbě. Třem „hlavám byznysu“ hrozí osmnáct let vezení, ostatním o šest let méně.

Striktně rozdělené role

Role jednotlivých členů organizované skupiny byly řádně rozděleny. Hlavními organizátory byli třiapadesátiletý muž z Prahy a čtyřicetiletý cizinec z Vietnamu. Čech našel nájemní prostory, kde od léta roku 2013 „rozjel“ velký byznys. Prostory k pronájmu poskytl další z obviněných, čtyřiačtyřicetiletý muž z Prahy, a to za nemalý finanční obnos. Další dva obvinění, rovněž čtyřiačtyřicetiletí muži, zajišťovali logistiku a pěstírnu po technické stránce, pětapadesátiletý Vietnamec a osmadvacetiletý muž z Prahy plnili roli zahradníků.

2300 rostlin konopí

Ve speciálně a sofistikovaně upraveném prostředí policisté i celníci zajistili bezmála 2 300 rostlin konopí v různém stupni růstu. Při dalších domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor zajistili kriminalisté další podpůrné důkazy, které budou předloženy soudu a zabaveny byly i tři luxusní osobní vozy, které pachatelé při své trestné činnosti využívali.

Byznys vynášel miliony korun

Případ je ojedinělý i množstvím zabaveného sušeného konopí. Toho policisté v objektu našli za bezmála 13 milionů korun. Konkrétně se jednalo o téměř 64 kilogramů. Pokud by v následujícím období stihl gang „sklidit,“ usušil by dalších 172 kilogramů konopí za více než 34 milionů korun.

„V rámci kraje se jedná o ojedinělý případ jak rozsahem, tak použitými technologiemi,“ popsal Ondřej Musil z Krajského ředitelství policie. Cena pěstírny je podle policistů vyčíslena na milion korun.

Kriminalistům se podařilo zjistit, že produkce sedmičlenné skupiny nekončil zdaleka jen v České republice. Konopí putovalo především do Skandinávie a Polska. Skupina se mimo to měla zabývat pašováním léků ze zahraničí a následnou výrobou pervitinu.

Štítky konopí, policie, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, podnikání, Drbna.cz, Praha, Pavel Hoffmann, Vietnam, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policie rozkryla velkou pěstírnu konopí ve Vratislavicích  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.