Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vražda taxikáře zůstává nepotrestána. Chybí důkazy

Krajský soud v Liberci dnes zprostil obžaloby Milana Kičuru z 16 let staré vraždy českolipského taxikáře. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by do taxíku nastoupil a muže bodl. Pokud se neobjeví nové důkazy, násilná smrt potrestána nebude. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce si vzal lhůtu na rozmyšlenou.

Kičura nebude potrestán ani za spáchané loupeže, podle soudu se na něj vztahuje loňská prezidentská amnestie. Státní zástupce si proti tomu podal stížnost.

V procesu původně figurovaly dvě bratrské dvojice. Obžalováni byli Milan a David Kičurové a Jan a Petr Mlázovští. Už v roce 2000 sice krajský soud za vraždu odsoudil ke čtrnáctiletému vězení Milana Kičuru a další tři muže potrestal za loupeže vězením od čtyř do sedmi let. Vrchní soud však tresty zrušil a obžalovaným se pak léta dařilo blokovat cestu k pravomocnému rozsudku tím, že se ani jednou nesešli při hlavním líčení. Až do října 2011 se tak neuskutečnilo ani jedno stání a komplikace provázely i další jednání.

Podle předchozích výpovědí muži vraždu taxikáře v říjnu 1998 pravděpodobně dopředu neplánovali. Jeden z nich ale ztratil nervy a bodl ho nožem do krku. Znalec v oboru lékařství Jiří Fialka řekl, že šlo o nečekaný, leč velmi účinný útok. Po ráně nožem měl taxikář poraněné obě krční tepny, do bezvědomí upadl po několika vteřinách a zemřel za několik desítek vteřin. Podle znalce vrah pravděpodobně seděl na zadním sedadle. Lupiči oběti sebrali 800 korun, telefon a kalkulačku.

Podle soudce Martina Omelky je zřejmé, že v autě taxikáře byl tehdy Jan Mlázovský a David Kičura. "Pravděpodobně tam byl i někdo další, nepodařilo se ale prokázat, že by to byl Milan Kičura," uvedl soudce. Zproštění obžaloby z vraždy navrhl i státní zástupce Petr Hořín. "Důkazy, jak vyznívají v souhrnu, neumožňují určit, který z pravděpodobných pachatelů je skutečně pachatelem vraždy," řekl. Podle něj je nepochybné, že muži na místě činu byli, taxikáře oloupili a dopustili se násilí. "Bohužel rozpory v jednotlivých důkazech neumožňují říci, který měl v ruce nůž a který z nich bodl," dodal Hořín.

Kičurové a Mlázovští podle dnešního verdiktu soudu o několik týdnů dříve oloupili jiného taxikáře. Vozili ho po severních Čechách v kufru a domlouvali se, zda ho mají zabít. Když jim slíbil, že nic neoznámí, nechali ho svázaného v jeho autě. Čtveřice se dopustila i loupežných přepadení několika prodejen. Peníze si vynucovali s pomocí plynové pistole, kterou měl Jan Mlázovský, jenž je stíhaný jako uprchlý. Toho soud dnes potrestal za loupeže třemi lety vězení. Vzhledem k tomu, že strávil tři roky ve vazbě, trest už prakticky vykonal. Ani v jeho případě není rozsudek pravomocný, obhájce si nechal lhůtu na rozmyšlenou. Provinění dalších dvou mužů bude soud projednávat v samostatných procesech, k jednání opět nepřišli.

Napsala ČTK

Štítky vražda, státní zástupce, Liberec, věznice, Hořín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vražda taxikáře zůstává nepotrestána. Chybí důkazy  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.