Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za černou skládku německého odpadu padla pokuta 25 milionů

Nečekaně vysoká pokuta padla za nelegální dovážení odpadu do Arnoltic. České inspekce životního prostředí potrestala společnost Nisa Recycling pokutou 25 milionů korun. Černá skládka tisíců tun plastů, textilu a dalšího odpadu během posledních let několikrát hořela. Společnost se k likvidaci odpadu přesto nemá.

„Dá se bohužel předpokládat, že již uložené pokuty budou problematicky vymahatelné. Jednatelem firmy je totiž nyní moldavský občan. Jedná se pravděpodobně o takzvaného „bílého koně,“ popsala mluvčí inspekce Simona Cigánková.

Pokutu v řádech desítek milionů korun udělila inspekce i kvůli dvěma loňským požárům, které zaměstnaly hasiče z celého Liberecka. Skládka totiž hořela 9. a 17. listopadu loňského roku. V obou případech ji nejspíš někdo zapálil. Skládku v současnosti hlídají nejen fotopasti, ale i policisté, kteří na místo zajíždí.

Majitele společnosti Nisa Recycling se redakci Drbny nepodařilo kontaktovat. Podle obchodního rejstříku je jednatelem Moldavan Ivan Barbescu. Pobyt má hlášen ve městě Cimislia nedaleko rumunských hranic, pro české úřady tak bude jen těžce k dohledání. Krajský úřad mezitím začal jednat s německými partnery ohledně dotací na likvidaci odpadu. Ten na Frýdlantsko putoval právě od našich západních sousedů, který Nisa Recycling dovážela od roku 2005.

Štítky odpad, Lužická Nisa, Česká inspekce životního prostředí, Arnoltice, Liberecký kraj, Drbna.cz, černá skládka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za černou skládku německého odpadu padla pokuta 25 milionů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.