Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Žalobkyně navrhuje 16 let pro muže, který měl vyrábět pervitin

Od podmínky až po 16 let vězení požaduje státní zástupkyně pro gang, který podle obžaloby na Liberecku a Jablonecku vyrobil z tablet dovezených z Polska přes 30 kilogramů pervitinu. Jeho prodejem mohla skupina získat až 30 milionů. Obhajoba chce zproštění obžaloby nebo nižší tresty. Krajský soud v Liberci rozsudek vynese v pátek.

Na obžalované ve věku od 27 do 43 let se vztahuje za drogové delikty trestní sazba od deseti do 18 let vězení, pro dva ale státní zástupkyně navrhuje nižší tresty. Tříletý podmíněný pro Františka Hippmanna, který získal status spolupracujícího obviněného a významně pomohl k rozkrytí činnosti a hierarchie gangu. Nižší trest navrhuje i pro Nikolu Müllerovou, která se před soudem doznala, že jezdila do Polska pro tablety využívané k výrobě drog. Pro další členy gangu, kteří tablety nakupovali, drogy vařili nebo prodávali, požaduje tresty od 12 do 14 let a pro údajného šéfa skupiny Petra Ryžáka 16 let.

Obhájce Ryžáka naopak chce, aby jeho klient odešel od soudu bez trestu. Podle něj šlo o policejní provokaci a k trestné činnosti by nedošlo, nebýt Ryžákovy spolupráce s Národní protidrogovou centrálou (NPC). "Uvěřil, že jedná pod ochranou zákona," uvedl obhájce. Soud se snažil přesvědčit argumentací, že Ryžák chtěl pomáhat při rozkrývání obchodů s drogami a pervitin prodával na pokyn plukovníka NPC, aby snadněji pronikl mezi výrobce a prodejce drog. Plukovník NPC už dříve před soudem potvrdil, že s nimi Ryžák spolupracoval. Zároveň ale odmítl, že by věděl o Ryžákových obchodech s drogami. Podle kriminalistů, kteří skupinu předloni zadrželi, jde o největší podobný případ v Libereckém kraji a patří i k největším v Česku.

Ryžák spolupracoval nejen s NPC, ale také s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Napomohl i k vyřešení předloňské vraždy taxikáře, kterého na pomezí Liberce a Jablonce ubodali dva muži 28 ranami a ukradli mu 4000 korun.

Napsala ČTK

Štítky metamfetamin, Polsko, Liberec, Liberecký kraj, Národní protidrogová centrála, okres Jablonec nad Nisou, droga, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žalobkyně navrhuje 16 let pro muže, který měl vyrábět pervitin  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.