Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muzeum chystá úpravy za desítky milionů. Chce být atraktivnější a ukáže i své unikátní sbírky

Téměř dva roky potrvá rekonstrukce a modernizace Severočeského muzea v Liberci. Proměna začne už na jaře 2018 a přinese velké změny. Kromě nového bezbariérového přístupu a vylepšení zázemí pro návštěvníky, čekají zásadní změny především expozice, které budou atraktivnější i pro mladší generaci. Muzeum také získá více prostoru pro další exponáty a zpřístupní i rozsáhlé a cenné depozitáře. Hotovo by mělo být v listopadu 2019.

Dlouhodobým problémem v muzeu byl nedostatek místa. Vždyť v expozicích mohou návštěvníci vidět jen asi sedm procent ze sbírkového fondu muzea, zbytek je ukryt v depozitářích. Nový prostor tak muzeum získá přestěhováním administrativního provozu do vily v sousedství. Další prostor vznikne vestavbami.

„Muzeum by mělo nabízet pestrý program a lákat návštěvníky na atraktivní expozice a výstavy, za kterými se budou lidé opakovaně vracet. Naším společným cílem je proto nabídnout v muzeu mnohem více zajímavostí než dosud a oslovit i mladší generaci,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, který je zřizovatelem Severočeského muzea.

Budova jako exponát

K modernizaci ale v muzeu přistupují velmi citlivě. „Budova muzea je sama o sobě exponátem a my ji nemůžeme a ani nechceme měnit,“ vysvětluje ředitel muzea Jiří Křížek. Krásu muzea tak chce hlavně využít. „Zmizí koberce a objeví se krásné teraco, využít chceme i nádherný průhled do hlavní lodi muzea. Nové budou i některé vitríny, které lépe vyplní prostor,“ pokračuje.

Návštěvníci také budou moci nahlédnout do zákulisí muzejních fondů, které jsou obrovské. Muzeum tak vytvoří instalované depozitáře. „Máme tu obrovské množství uměleckého skla, zbraní, textilu, porcelánu a keramiky. Tyto fondy zůstávaly dosud přístupné pouze příležitostně a ve velmi omezeném rozsahu,“ doplnil Křížek.

Hojně diskutovaným tématem je dnes interaktivita. I v muzeu chystají mnoho novinek v tomto směru, pracují zde také s více perspektivami, ze kterých bude možné vidět exponáty. „Samotný exponát je ale pro nás stále to nejdůležitější. Zachováváme důstojnost vystavených předmětů,“ vysvětlil ředitel.

Nové osvětlení i klimatizace

Rekonstrukcí dojde také ke zlepšení technického zázemí muzea, a to nejen pro pořádání výstav
a společenských akcí, ale i pro zajištění lepšího servisu návštěvníkům. „V muzeu necháme kompletně vyměnit elektroinstalaci a zavést nové high tech osvětlení expozic a výstavních sálů. V rámci modernizace vybudujeme v muzeu řízenou klimatizaci, novou recepci, obchod a šatny pro návštěvníky. Dojde i k výraznému rozšíření bezbariérových zón,“ vyjmenovává další části modernizace Jiří Křížek.

Liberecký kraj na konci loňského roku uspěl se žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Na projekt „Modernizace Severočeského muzea v Liberci - 2. etapa“, jehož celkový rozpočet činí 99.726.010,33 korun, získá dotaci téměř 89,5 milionů. „Muzeum v současnosti už připravuje záměr třetí etapy modernizace, která se bude týkat především restaurování sbírkových exponátů, modernizace restaurátorských dílen s laboratořemi a rekonstrukce depozitárních prostor muzea,“ dodala mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková.

Autoři | Foto archiv Severočeského muzea

Štítky muzeum, exponát, Severočeské muzeum v Liberci, Jiří Křížek, bezbariérový přístup, Květa Vinklátová, Liberecký kraj, rekonstrukce, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum chystá úpravy za desítky milionů. Chce být atraktivnější a ukáže i své unikátní sbírky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.