Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Scéna jako ostrov, divák součástí představení. Naivní divadlo experimentuje

Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých. Tak zní název hry, kterou o víkendu v premiéře uvede Naivní divadlo. A už podle názvu lze předpokládat, že půjde o originální zážitek. O představení je velký zájem, obě víkendové premiéry jsou již beznadějně vyprodané.

Poněkud netypickou inscenaci pro tuto libereckou scénu režijně připravil Filip Homola, který je stabilní součástí jejího hereckého souboru. Jde o jeho druhou režii a jako předloh mu posloužila oceňovaná kniha Atlas odlehlých ostrovů německé autorky Judith Schalansky. „Ta kniha je velmi působivá. Pro nás bylo největší výzvou převést ji do divadelní formy, která divákům poskytne zážitek. Rád bych představením tlumočil, že není úplně zásadní všemu rozumět, ale stačí naslouchat, mít otevřené oči a klást si otázky,“ řekl režisér Filip Homola.

Samotná scéna bude připomínat ostrov. „Diváci totiž sedí podél velikého, devět metrů dlouhého dřevěného stolu, na kterém se - na dosah jejich rukou - odehrává celé představení. Usazeni po obvodu tohoto imaginárního ostrova se tak stávají přímou součástí scény a hracího prostoru spolu s herci,“ říká Jan Kubánek z Naivního divadla. Zážitek umocňuje i celá řada originálních rekvizit, vyrobených přímo pro toto představení.

Kniha Atlas odlehlých ostrovů byla v roce 2009 zvolena Nejkrásnější německou knihou. „Autorka zavádí čtenáře na padesát odlehlých míst, roztroušených ve všech oceánech světa. Ke každému ostrovu připojuje nejen překrásnou vlastnoručně kreslenou mapu, ale především krátký příběh s daným místem se pojící a pojednávající o vzácných zvířatech, podivných lidech, o ztroskotaných otrocích, zbloudilých objevitelích,“ popsal Kubánek.

Velmi důležitou složkou inscenace je hudba, kterou vytvořilo jedno z nejoceňovanějších uskupení na poli českého ambientu – Kora et le Mechanix, jehož nedílnou součástí je, spolu s Michalem Kořánem, shodou okolností rovněž Filip Homola. AudioCD s kompletní scénickou hudbou bude navíc součástí výpravného programu k představení a diváci si jej budou moci při představení zakoupit.

Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých

Předloha Judith Schalansky
Koncepce a režie Filip Homola
Výprava Kamil Bělohlávek
Hudba Kora et le Mechanix

Dramaturgická spolupráce Vít Peřina

Hrají Miroslava Bělohlávková, Diana Čičmanová, Barbora Kubátová, Dan Kranich, Adam Kubišta

Autoři | Foto Michal Kořán

Štítky představení, kniha, Naivní divadlo, divadlo, Judith Schalansky, premiéra, Atlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Scéna jako ostrov, divák součástí představení. Naivní divadlo experimentuje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.