Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Navštěvujete rádi hrady a zámky? Letos si za vstup připlatíte

Pět z osmi státních hradů a zámků v Libereckém kraji od nové sezóny zdraží vstupné. Ceny vzrostou až o 20 korun. Novinářům to dnes řekl regionální ředitel Národního památkového.Vstupné se podle něj naposledy měnilo v roce 2011.

"Za těch šest sezony se ušlo mílovými kroky v nabídce turistům i co se týče rozšiřování prohlídkových tras a s tím souvisejícími zvyšujícími se provozními náklady," uvedl regionální ředitel Národního památkového ústavu Miloš Kadlec.

O deset na 80 korun stoupne cena pro dospělého za prohlídku hradů Bezděz a Trosky. Na 120 korun se zvedne cena základních okruhů na hradu Grabštejn a zámcích Zákupy a Hrubý Rohozec. Na této ceně, 120 Kč, zůstává zámek Lemberk a nemění se ani výše vstupného za prohlídku zámků Sychrov a Frýdlant. Na těchto památkách stojí základní okruh 150 korun. Zároveň byl ale rozšířen systém slev pro návštěvníky a při zapojení do věrnostního programu je návštěva každé šesté památky zdarma.

Státní hrady a zámky v Libereckém kraji měly loni rekordní sezonu. Navštívilo je 472.318 lidí, což je o desetinu více než v roce 2015. "Pevně věřím, že nám návštěvníci zachovají přízeň i v nové sezoně," dodal Kadlec. V kraji je celoročně otevřený zámek Sychrov u Turnov, ostatní památky zahájí sezonu v dubnu. Výjimkou je zámek Hrubý Rohozec u Turnova, který bude návštěvníkům přístupný už poslední březnový víkend. Nově na něm budou dětské prohlídky v nabídce po celou sezonu, loni byly jen létě.

Novinky chystají i další památky, tři z nich se zapojí do celonárodní akce Rok renesanční šlechty. Na Frýdlantě i proto zahájí sezonu 1. dubna hodováním s nabídkou renesančních pokrmů a třeba Grabštejn u Hrádku nad Nisou bude lákat na stavebně historické prohlídky spojené s renesancí. Na Lemberku v Jablonném v Podještědí si budou letos připomínat 110 od let blahoslavení svaté Zdislavy a na Bezdězu poprvé představí nalezené dřevořezby, jež v minulosti byly umístěné na křížové cestě v kapličkách na cestě k hradu. V Zákupech se opět rozšířila prohlídková trasa, novinkou bude zrekonstruovaný pokoj arcivévodkyně Marie Terezy z Braganzy s původní výmalbou. Pro návštěvníky bude nově k dispozic letní kavárna na nádvoří.

Hrad Trosky v Českém ráji má po 16 letech nového kastelána, jméno se nemění. Lubomíra Martínka nahradí od dubna jeho stejnojmenný syn. Na léto chystá rozšíření nočních prohlídek. Pravidelně budou dvakrát týdně, z toho vždy v pondělí s doprovodnou akcí. V létě by se také měli na Troskách představit provazochodci, stometrové lano bude natažené mezi věžemi. Na hrad už ale nebude možné jít se psy. Problém s nimi a neukázněnými majiteli neúspěšně řešil předchozí kastelán několik let. Nepomohlo ani, že loni si na hradu mohli majitelé vypůjčit pro psy náhubky. Mezi psy docházelo ke konfliktům, někteří ohrožovali jiné návštěvníky a jeden dokonce vběhl mezi vycvičené dravce.

Autoři

Štítky hrad, zámek, Liberecký kraj, Hrad Bezděz, Trosky, Národní památkový ústav, Grabštejn, Zákupy, Hrubý Rohozec, Lemberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navštěvujete rádi hrady a zámky? Letos si za vstup připlatíte  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.