Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Oldřich Plíva z katedry designu liberecké univerzity získal na mnichovské výstavě zlatou medaili

Dva pedagogové liberecké univerzity, konkrétně katedry designu textilní fakulty, vystavovali své práce na prestižní mnichovské výstavě designu a umění konané pod hlavičkou veletrhu Internationale Handswerkmesse. Oldřich Plíva za své skleněné plastiky dokonce získal zlatou medaili, Marcela Kindl Steffanová tam prezentovala své šperky.

Oldřich Plíva v Mnichově vystavoval skleněné plastiky v sekci Meister der Moderne. „Moji tvorbu předurčují vlastnosti skla jako sochařské hmoty. Mé práce jsou o podstatě existence tvaru, objemu i pohybu v gravitačním poli Země,“ říká designér, jehož dílo je zastoupeno ve sbírkách domácích i světových muzeí umění a galerií, například i v pařížské Musée des arts décoratifs.

Na liberecké univerzitě vyučuje od roku 2013. „Vyhýbám se stereotypu estetické produkce a estetizaci vůbec. Nezatěžuju plastiku dějem, zajímám se o charakter tvaru, jeho tektoniku, nároky na hmotu a vztah k barvě,“ pokračuje.

Přehlídka Meister der Moderne se zaměřuje na tvorbu renomovaných autorů. Letos představuje práce 34 tvůrců ze 14 zemí.

Kindl Steffanová pochází z Nového Města pod Smrkem a v Mnichově vystavila kolekci s názvem Mimikry – Skryté síly přírody. „Ráda pracuji cestou site specific. Bez příběhu nebo atmosféry konkrétního místa by mé šperky často nevznikly,“ popisuje Marcela Kindl Steffanová, která třetím rokem působí jako asistentka studijního zaměření sklo a šperk katedry designu.

Autoři | Foto archiv TUL

Štítky design, Oldřich Plíva, univerzita, šperk, Mnichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldřich Plíva z katedry designu liberecké univerzity získal na mnichovské výstavě zlatou medaili  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.