Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Frýdlantu se o víkendu utká v historických bitvách 600 vojáků

Ve Frýdlantu se o víkendu utká ve dvou bitvách 600 vojáků v historické zbroji. Na Valdštejnské slavnosti tradičně přijíždějí vojáci nejen z Česka a Slovenska, ale i z řady dalších zemí Evropy. První milovníci historie se začali sjíždět do města už dnes po poledni. Vojáci rozbili ležení v městském parku, obsadili i prostor u motelu Daniela na okraji města. Letošní novinkou je vojenský lazaret či řemeslné dílny v bývalé mlékárně.

"Pravidelně tu máme zahraniční hosty, jak vojáky, tak lidi z doprovodného programu. Budeme tady mít Italy, vojenské jednotky z Polska, Německa. Jsou tu i jedinci z Anglie a z dalších zemí. Valdštejnské slavnosti už dnes mají mezinárodní ráz a řadí se k významným bitvám," řekl Miroslav Kněbort, který léta vystupuje v roli frýdlantského vévody Albrechta z Valdštejna.

Slavnosti se ve Frýdlantu konají potřinácté a pravidelně přilákají do města u česko-polské hranice až 30.000 návštěvníků. Slavnostmi žije celé město. "Na náměstí lidé najdou bohatý kulturní program a dobový jarmark, u kterého opravdu dbáme na vizuální podobu i nabízené zboží. Stánkaři musí být v dobových kostýmech a dobový musí být i jejich stánek. Letos bylo k prodeji na Valdštejnské slavnosti přijato 108 stánkařů, což je o 11 více než předloni. Nabídka tedy bude bohatší," doplnila vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Beranová.

Hvězdou programu bude německá skupina Corvus Corax, která vystoupí v sobotu večer. "Hraje neo-středověkou hudbu ve velmi neobvyklých kostýmech a s autentickými historickými nástroji," uvedl frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS). Novinkou je podle něj i to, že se kulturní program v sobotu a neděli nebude opakovat. Valdštejnské slavnosti se ve Frýdlantu konají každé dva roky. Ty poslední stály bezmála 3,5 milionu korun, většinu peněz se ale podařilo získat od sponzorů. "Radnici to stálo nějakých 600 tisíc až 700 tisíc korun," dodal Ramzer.

Pro návštěvníky slavností jsou připravena placená parkoviště. "Jedno v centru v Komenského ulici v prostoru bývalého autobusového nádraží, druhé najdou motoristé u autokempu," doplnila mluvčí radnice Martina Petrášková. Poprvé zajistilo město pro návštěvníky slavností také mimořádné autobusové linky po skončení sobotního programu ve směru na Liberec a Nové Město pod Smrkem - přes Hejnice. Posílené budou i některé vlakové spoje.

Autoři | Foto Valdštejnské slavnosti

Štítky Frýdlant, slavnost, Valdštejnské slavnosti, Evropa, Česko, Slovensko, Dan Ramzer, Miroslav Kněbort, Polsko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu se o víkendu utká v historických bitvách 600 vojáků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.