Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec, jaký už nenajdeme. Archiv připravil unikátní výstavu zmizelých míst

Liberecký archiv se znovu připojí k tradiční oslavě Mezinárodního dne archivů a nabídne unikátní možnost podívat se na krajskou metropoli v podobě, v jaké ji už dávno nelze spatřit. Výstava s názvem Zmizelý Liberec - město na starých fotografiích začne ve čtvrtek 8. června 2017 v Liberci ve Vilové ulici, v sídle Státního okresního archivu.

„Po loňské velmi úspěšné výstavě mapující horské boudy v Krkonoších a Jizerských horách se letos obrazně řečeno vrátíme zpátky pod Ještěd. Návštěvníkům nabídneme unikátní výběr ze starých fotografií Liberce,“ říká ředitel archivu Robert Filip.

„Výstavou nazvanou „Zmizelý Liberec“ - město na starých fotografiích reagujeme na četná přání našich badatelů, které staré fotografie lákají při studiu stále častěji. A není divu. Zmizelá místa mají své nepopsatelné kouzlo. Jen díky fotografiím se do nich můžeme vrátit a alespoň na chvíli zažít atmosféru města starou desítky let,“ láká návštěvníky ředitel Filip.

Pohledy známé i neznámé

Kurátorka výstavy Jana Pažoutová připravila rozsáhlý fotografický pohled do ulic města. „Město se mnohde změnilo k nepoznání. I odborník má často velký problém poznat, kam se dívá. Při pohledu na centrum Liberce před devadesáti, padesáti nebo třiceti lety máte občas dojem, že snad ani nejde o jedno město. Vybrala jsem snímky většinou starší, abych ukázala stavby dávno zmizelé a zapomenuté,“ prozradila Jana Pažoutová.

Ulic a lokalit, kam nás výstava zavede, je celá řada. Uvidíme dolní a horní centrum města včetně několika zachycených demolic původních budov, třeba v Revoluční ulici. Potěší nás pohled do Frýdlantské, Mlýnské, Pastýřské nebo Rumunské ulice. K nepoznání bude pro mnohé Tržní nebo Šaldovo náměstí.

Mezinárodní den archivů a otevření výstavy

Během oslavy Mezinárodního dne archivů ve čtvrtek 8. června čekají na zájemce exkurze po archivu. Úderem osmé hodiny se pro veřejnost otevře výstava starých fotografií. Přístupná bude v tento den mimořádně až do 19 hodin, což se už nebude opakovat!

Proběhnou také tři komentované prohlídky archivního areálu, a to v 10, 14 a 18 hodin. Exkurze včetně výstavy jsou přístupné zdarma.

Takové množství historických snímků Liberce nikdy dříve nebylo vystaveno. A jde o unikátní podívanou. Expozice „Zmizelý Liberec“ - město na starých fotografiích zůstane v libereckém archivu přístupná do konce června. A to v pondělí a ve středu od 8 do 16:30 hod. V úterý, ve čtvrtek a v pátek je z provozních důvodů nutné předchozí objednání.

Autoři | Foto Státní okresní archiv Liberec

Štítky Liberec, výstava, Krkonoše, Jizerské hory, Ještěd, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec, jaký už nenajdeme. Archiv připravil unikátní výstavu zmizelých míst  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.