Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Život v pravdě. Turnov si v divadle připomene rodáka Jana Patočku

Jednoho z nejvýznamnějších českých filozofů 20. století a zároveň rodáka si připomenou v Turnově. Jan Patočka by se letos dožil 110 let a zároveň v březnu před čtyřiceti lety zemřel. A právě proto proběhne ve středu 15. června v městském divadle vzpomínkový večer k uctění jeho života, myšlenek a odkazu dalším generacím.

Jan Patočka byl hlavním představitelem fenomenologie u nás. Studoval u takových filozofů, jakými byli Edmund Husserl a Martin Heideggera.

V roce 1977 se stal mluvčím Charty 77, kvůli čemuž byl sledován komunistickým režimem a také opakovaně vyslýchán.

Po jednom z náročných výslechů byl hospitalizován s mozkovou mrtvicí. V nemocnici pak 13. března 1977, ve věku 69 let, umírá.

Speciálně pro vzpomínkový večer si přichystal další turnovský rodák Martin Hybler skladbu IN MEMORIAM Jan Patočka, op. 40.

"… Existují věci, pro které stojí za to trpět …" Jan Patočka

Skladbu přednese smyčcový orchestr Berg, který se věnuje výhradně soudobé tvorbě. Jako sólistka na housle a violu vystoupí slečna Jana Kubánková. „Skladba zachycuje proces obhajoby pravdy, který filozof každodenně podstupuje. Tento proces je volně zakotven v názvech jednotlivých částí – teze, antiteze, diskuze a akceptace. Sólový part ve skladbě představuje postavu filozofa a jeho myšlenky, orchestr naopak jakýsi dav či konvenci,“ uvedl skladatel Martin Hybler.

V další části večera proběhne panelová diskuse o osobnosti Jana Patočky. Na závěr zazní symfonie Péterise Vaskse Hlasy, kterou pod taktovkou Petera Vrábela zahraje orchestr Berg.

Celým večerem provede Ondřej Halama. Program je pro účastníky zdarma.

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky Jan Patočka, Turnov, divadlo, orchestr, Martin Heidegger, Edmund Husserl, Charta 77, Ondřej Halama

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život v pravdě. Turnov si v divadle připomene rodáka Jana Patočku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.