Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Osudy známých i méně známých osobností v knize Liberecké rozhovory

Životní příběhy deseti osobností Liberecka představuje ve své nové knize novinář a spisovatel Jan Šebelka (1951).

V knize se čtenář seznámí s životními peripetiemi veterána od Tobruku a Dunkerquu generála Stanislava Hněličky, teatrologa a pedagoga Jiřího Janáčka, letos devadesátiletého, či zoologa a spisovatele, autora kultovní Knihy o Jizerských horách, Miloslava Nevrlého. Dalšími zpovídanými jsou herci Vojtěch Ron a František Peterka, filozof Bohumil Nuska, Marta Kottová, jedna ze sta přeživších Terezínských dětí, fotografem a autor několika knih Jan Pikous, nebo antikomunista  Otakar Raulím, jenž strávil v komunistických věznicích víc než 14 let.

Posledním v knize je autor prvního poválečného územního plánu Liberce architekt Svatopluk Technik, o kterém jen málokdo ví, že byl před válkou na stáži u Augusta Perreta a mimo jiné se zúčastnil bojů Slovenského národního povstání.

„Rozhovory vznikaly v letech 2002 až 2010. Nechal jsem je tkz. uležet, protože jsem si chtěl ověřit, zda jim čas neublíží a nic neztratí na síle svých výpovědí. Neztratily, čímž jsem byl mile překvapen. Jednak lidské příběhy i forma, kterou byly zaznamenány, v časové zkoušce obstály, druhak z nich podle mě ještě víc vystupují tradiční hodnoty jako etika, slušnost, moudrost, úcta a vlastenectví, které, aniž bych chtěl moralizovat, se v dnešní době příliš nenosí. Byla by škoda, kdyby tato cenná svědectví o nich, i o době, v níž žili, zapadla,“ řekl o knize její autor Jan Šebelka.

Tisková zpráva

Štítky kniha, Liberec, Jan Šebelka, Liberecký kraj, rozhovor, Miloslav Nevrlý, František Peterka, Jiří Janáček, Marta Kottová, Bohumil Nuska, Svatopluk Technik, Slovenské národní povstání, celebrita, Tobruk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osudy známých i méně známých osobností v knize Liberecké rozhovory  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.