Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sklářské slavnosti v Novém Boru se letos přesunou k divadlu

Tradiční sklářské slavnosti v Novém Boru se letos přesunou k Městskému divadlu a do přilehlého parku. Důvodem je rozsáhlá rekonstrukce náměstí, která skončí až na podzim. Hlavní hudební scéna vyroste v sobotu 17. června před divadlem, za ním pak v příjemné atmosféře parku bude dětská scéna spolu s atrakcemi.

Poslední etapa obnovy centra Nového Boru by měla trvat sedm měsíců a radnici přijde na zhruba 28 milionů korun. "Tato etapa je poslední a je třeba říci, že nejrozsáhlejší. Dokončíme tak zhruba pětileté období, kdy jsme obměňovali celé centrum Nového Boru. Znamená to velké omezení pro obyvatele, protože tam byl velký počet parkovacích míst," doplnil novoborský starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Práce začaly v květnu přeložkou plynovodu.

Návštěvníci slavností ale podle organizátorů nepřijdou o nic, na co byli zvyklí. "Ukázky sklářských technik budou k vidění ve sklářském učilišti naproti divadlu. Tam si zájemci budou moci vyzkoušet foukání skla, rytí, malování nebo vitráže. V areálu bude otevřena také školní prodejna skla," řekla za organizátory jednatelka společnosti Kultura Nový Bor Ilona Rejholcová.

Před divadlem bude od rána i sklářský trh s výrobky především místních firem. "Na hlavní scéně zahrají známe české kapely. Tři ségry Banditos kromě řízných písní přivezou v 15 hodin také pyrotechnickou show i soutěže pro děti," uvedl Radovan Novotný z Kultury Nový Bor.

V rámci Sklářských slavností bude možné navštívit ve městě několik galerií a prodejen skla. Zdarma mohou zájemci ve Sklářském muzeu zhlédnout retrospektivní výstavu k 50 letům Crystalexu, otevřena bude i Galerie W - Karla Wünsche nebo Galerie NATĚLO na hlavní třídě. "V Ateliéru ASTERA ve Smetanově ulici se uskuteční Netradiční OPEN AIR výstava skla Skleněná zahrada, kde se návštěvníci mohou pokochat nadčasovými uměleckými originály, žhavými designovými novinkami i ukázkami tradičního řemesla," dodala Rejholcová.

Autoři | Foto Kudyznudy.cz

Štítky Sklářské slavnosti, sklář, Nový Bor, slavnost, divadlo, sklo, galerie, Jaromír Dvořák, Starostové pro Liberecký kraj, Karel Wünsch, Crystalex

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklářské slavnosti v Novém Boru se letos přesunou k divadlu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.