Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO, VIDEO: V centru Liberce nasněžilo, filmaři k vytvoření iluze nepotřebovali vodu ani mráz

Před radnicí písečná pláž, vedle bývalé kavárny Pošta zasněžená silnice i chodníky. Dalo by se říci, že v okruhu několika stovek metrů zvládnete čtvero ročních období. Zatímco pláž se stala jakýmsi symbolem léta v Liberci, sníh mají na svědomí filmaři, kteří v Liberci už přes týden natáčí životopisný film o Bertoldu Brechtovi.

„Bertolt Brecht je vlastně taková německá obdoba Karla Čapka. Byl to dramatik, režisér, spisovatel, prostě bohém,“ řekl zástupce vedoucího produkce Jan Hartl. Dvoudílný film podle něho vystihuje období od první světové války do roku 1956, kdy Brecht zemřel.

Zasněžená scéna před kavárnou Pošta měla připomínat Mnichov. „Včera jsme natáčeli před hotelem také Paříž a z boku divadla Berlín,“ dodal ve středu večer Hartl. Podle něho právě liberecké divadlo F.X. Šaldy německý štáb doslova nadchlo. „Tohle divadlo je náhradou za berlínské, které mu je hrozně podobné. Samotní Němci říkali, že je to kopie berlínského divadla, jen ale menší. Byli z toho vážně unešení. Nikde jindy by nenašli nic podobného. Natáčení v Německu by bylo navíc dražší a asi se tam nedá takhle narušit provoz na čtrnáct dní,“ doplnil Hartl.

Na zasněžení stačily tři hodiny

Filmaři museli kvůli natáčení zasněžené scény uzavřít frekventovanou křižovatku mezi radnicí a divadlem. K umělému zasněžení ale nebyla potřeba voda ani zima. „Jde o drcený papír. Je to speciálně dělaná věc jenom pro film. S nasvícením má divák iluzi, že je to skutečně sníh,“ popsal Martin Kulhánek, který má na starost speciální efekty. Podle něho je lepší dělat zimu v létě. „Nezamrzá voda a je to příjemnější,“ doplnil.

Plácek před bývalou kavárnou Pošta trvalo nasněžit tři hodiny. Použití drceného papíru patří mezi nejlevnější efekty. Cena dvanáctikilového pytle se pohybuje kolem 1250 korun a stačí k nasněžení plochy od osmi do deseti metrů čtverečných. „Poté je potřeba vše mechanicky uklidit, ale pokud nepřijde déšť nebo sněhová bouře, tak to vydrží třeba týden. Dá se použít i pěna, ale bublinky rychle mizí,“ shrnul Kulhánek.

Brecht v německé televizi

Kdo by se chtěl podívat na film Brecht v televizi, musí si pořídit nejspíš satelit. Vysílán bude totiž jen na německém programu. „Jde o televizní film, který bude mít dva díly. Bude vysílán v německé televizi. Jde vlastně o německou zakázku pro českou produkci, abychom tady pro ně to natáčení tady připravili. Oni si vlastně vezmou kameramana, režiséra a herce a částečně produkci. To okolí dělá česká produkce,“ doplnil zástupce vedoucího produkce.

Liberec filmaři opouští ve tento týden. Posední natáčecí den pod Ještědem mají naplánovaný na čtvrtek, poté se přesouvají do barrandovských ateliérů. „Brecht se točí dohromady dva měsíce, měsíc vychází na ateliéry a měsíc venku,“ uzavřel Hartl. Natáčí se kromě Liberce také v Průhonicích, Bohnicích, na Senovážném náměstí a v Holečkově ulici v Praze.

Bertolta Brechta ve filmu ztvární Burghart Klauβner, který se objevil například ve filmech Good bye, Lenin! nebo Goethe!. V dalších rolích se představí Vincent Navrátil, Otakar Brousek ml. a Karel Polišenský. 

VIDEO: Natáčení scény před bývalou kavárnou Pošta

Kdo byl Bertolt Brecht?

Bertolt Brecht, o kterém je celý film, se narodil v Augsburgu, jeho matka byla protestantka a jeho otec katolík. Drama studoval na univerzitě v Mnichově u Arthura Kutschera, na stejné univerzitě studoval též medicínu a přírodní vědy.

V roce 1932 se oženil s operní zpěvačkou Marianne Zoff, jejich dcera Hanne Hiob byla úspěšnou německou herečkou. Po nástupu Hitlera k moci žil postupně v Rakousku, Švýcarsku, Francii, Československu, Švédsku, Finsku a Dánsku, po vypuknutí druhé světové války žil krátce v Moskvě, od roku 1941 v USA.

Do Německa se vrátil v roce 1948, zde o rok později se svou druhou ženou Helenou Weigelovou založil Berliner Ensemble a na této scéně realizoval principy epického divadla. Zemřel 14. 8. 1956 ve věku 58 let na srdeční infarkt, pohřben je v Berlíně.

Foto

Štítky Liberec, film, natáčení, Bertolt Brecht, Brecht, divadlo F. X. Šaldy, Burghart Klauβner, uzavírka, filmař, kavárna, divadlo, Jan Hartl, televize, pláž, Karel Čapek, první světová válka, Martin Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: V centru Liberce nasněžilo, filmaři k vytvoření iluze nepotřebovali vodu ani mráz  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.