Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Natáčení filmu 12 opic na téměř dva týdny omezí provoz muzea v Liberci

Severočeské muzeum v Liberci bude od úterý pro veřejnost 11 dnů přístupné jen omezeně, před návštěvníky bude uzavřený zejména hlavní výstavní sál. Důvodem je natáčení filmu.

Novorenesanční budovu z konce 19. století využijí filmaři pro kanadský fantasy snímek 12 opic. Návštěvníci muzea se do 18. srpna nedostanou do prostor v přízemí, kde je výstava 150 podmaleb na skle s malířským rukopisem Vincence Jankeho. "Výstavy o vietnamském loutkovém divadle, o historii dopravního podniku i stálé expozice v patře zůstanou přístupné i během natáčení s výjimkou jednoho dne," uvedl ředitel muzea Jiří Křížek. Kvůli natáčení bude muzeum pro veřejnost zcela uzavřené v úterý 15. srpna.

Liberecké muzeum je mezi filmaři oblíbené. "Jen za posledních pět let se tady natáčelo asi čtyřikrát," řekl ředitel. Současné natáčení bude pro muzeum odlišné v tom, že ve snímku bude představovat samo sebe. "Zůstane Severočeským muzeem, budeme tam mít i svoje logo," uvedl Křížek. V minulosti se muzeum při natáčení změnilo například v polytechnický ústav, kde pracuje Albert Einstein, v ambasádu ve Vídni pro čínský seriál Poslední vízum nebo v londýnský patentní ústav v českém filmu Jára Cimrmam, ležící, spící.

Natáčení filmů je podle ředitele pro muzeum dobrou reklamou, která se může odrazit i v návštěvnosti. "Muzeum se dostane do širšího povědomí. Funguje takzvaná filmová turistika, kdy lidé i ze zahraničí dohledávají a navštěvují místa, kde se odehrávaly scény z filmů," řekl. Podle něj má zájem filmařů pro muzeum také finanční přínos. "Když je úrodný rok, tak to generuje zisk, který se rovná ročnímu příjmů ze vstupného," uvedl Křížek. Ročně tak může jít o statisíce korun. Loni na vstupném muzeum vybralo zhruba 340.000 korun, když ho navštívilo přes 49.000 lidí.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, film, natáčení, muzeum, Severočeské muzeum v Liberci, Jiří Křížek, filmař, opice, Albert Einstein, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Natáčení filmu 12 opic na téměř dva týdny omezí provoz muzea v Liberci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.