Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavba roku Libereckého kraje 2017 je bez vítěze. Porota hlavní cenu neudělila

Až ve třináctém ročníku se poprvé stalo to, že nebyla udělena hlavní cena v soutěži Stavba roku Libereckého kraje. Ne že by nebylo z čeho vybírat, porota ale z celkem devíti nominovaných nejlepší stavbu nevybrala. Rozdáno ale bylo sedm dalších cen, včetně ceny sympatie pro zrekonstruovanou turistickou stezku a křížovou cestu Modlivý důl v obci Svojkov.

„Žádná ze staveb v letošním roce nedosáhla na nejvyšší ocenění. Na udělení hlavní Ceny doc. Ing. arch. Hubáčka musí být stavba jiná svou výjimečností, ať už řešením nebo náročností. Jak je vidět, krizová léta se podepsala i ve stavebnictví,“ řekl Karel Urban, předseda krajské pobočky České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

O nejlepší stavbu mohla hlasovat veřejnost, která vybrala zrekonstruovanou turistickou stezku a křížovou cestu Modlivý důl v obci Svojkov. „Hojně frekventovaná stezka využívaná pro pěší turistiku si od občanů právem získala Cenu sympatie občanů Libereckého kraje,“ podotkla radní Radka Loučková Kotasová, která cenu předala a jejíž resort soutěž připravuje.

Uspěl objekt SBD Sever

A ceny se rozdávaly i v dalších kategoriích. Cena doc. Ing. arch. Hubáčka, dr. h. c. je rozdělena do tří kategorií. V kategorii bytových staveb a staveb občanské vybavenosti získal první místo „Provozní objekt SBD Sever“. V druhé kategorii průmyslových a technologických staveb, dopravních a inženýrských staveb, vodohospodářských a ekologických staveb zvítězila rekonstrukce „Lesní cesty Bedřichovská“. V kategorii rekonstrukce staveb, památkových objektů a brownfields je nejlepší obnova památkově chráněné roubenky na „Kristiánově č. p. 52 (tzv. „Liščí bouda“)“.

Dalším oceněním je Cena Ing. Dr. Štěpána Ješe, která je udělována za inovativní a nestandardní přístup ve stavebnictví. V letošním roce ji získala rekonstrukce „Retenční nádrže U kapličky“ v Bulovce.

Také ve 13. ročníku byla udělena Cena JUNIOR. Ta podtrhuje výbornou činnost učňů stavebních oborů. Cenu obdrželi Adrian Balog a Ondřej David ze Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantě za dílo „Rekonstrukce omítek bývalých stájí“ na Zámeckém dvoře v Černousích.

Ocenění in memoriam Pavlu Vaněčkovi

Titul Osobnost stavebnictví, která je navrhována profesními organizacemi, byla v letošním roce udělena in memoriam Ing. arch. Pavlu Vaněčkovi: „Byla tak vyjádřena pocta člověku, jenž byl výraznou osobností poválečné liberecké komunity architektů. Podílel se na stavební činnosti nejen v našem regionu, ale i v zahraničí. Významně se zasadil o dnešní moderní podobu měst,“ doplnila Radka Loučková Kotasová.

Příští ročník Stavby roku už by měl být trochu jiný. „Soutěž trvá už třináct let, a proto ji chceme od příštího roku trochu osvěžit,“ řekl hejtman Martin Půta.

Autoři | Foto archiv krajského úřadu

Štítky Stavba roku, Liberecký kraj, Modlivý důl, soutěž, Svojkov, stavebnictví, Radka Loučková Kotasová, rekonstrukce, Karl Urban, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba roku Libereckého kraje 2017 je bez vítěze. Porota hlavní cenu neudělila  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.