Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stát přilepší zaměstnancům knihovny, galerií a muzeí. Peníze ale musí sehnat kraj

O miliony korun méně na investice bude mít Liberecký kraj. Na vině je rozhodnutí státu, který sice zvyšuje platy lidem z kulturních zařízení o necelých deset procent, ale peníze na ně nepošle. Liberecký kraj tak platy zaměstnancům musí zvýšit sám ze svého rozpočtu.

Týká se to zaměstnanců Krajské vědecké knihovny v Liberci, Oblastní galerie, Severočeského muzea a muzeí v Turnově a České Lípě. Jen do konce tohoto roku musel kraj najít na pokrytí zvýšení platů přes tři miliony korun.

„Zvýšení platů je rozhodně na místě. Problém ale je, že nařízení vlády přišlo uprostřed roku a kraj s tím nepočítal. Příští rok musí od kraje všech pět organizací, a nejen v kultuře, dostat více peněz, stát nám s tím bohužel nepomůže,“ říká Květa Vinklátová, radní pro resort kultury.

To ale znamená, že kraj bude muset ubrat peníze z investic a dát je do platů. Vinklátová ale se zvýšením mezd souhlasí. „Pracovníci v kultuře jsou daleko pod aktuální průměrnou mzdou v České republice,“ dodává.

Ta je v tuto chvíli 29 346 korun. Například knihovník v roce 2016 bral 16 770 korun hrubého, po navýšení o bude 18 350. A průvodce má plat 9 970, po navýšení 11 350.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, kultura, mzdy, peníze, Květa Vinklátová, Severočeské muzeum v Liberci, Liberec, Česká Lípa, Turnov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát přilepší zaměstnancům knihovny, galerií a muzeí. Peníze ale musí sehnat kraj  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.