Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vzpomínka na zakladatele Severáčku bude netradiční a zvuková. Umístí ji do akustického zrcadla

Dětský pěvecký sbor Severáček letos vstupuje do své šedesáté sezóny. Na počest zakladatelů sboru Jiřiny a Milana Uherkových bude na Domě dětí a mládeže v Riegrově ulici odhalena pamětní deska. Tam totiž sbor dlouhá léta působil. A když jde o památku na zakladatele Severáčku, půjde o desku zvukovou. Slavnostní odhalení se koná v neděli v 15 hodin.

Pamětní desku připravuje architekt Jiří Janďourek a kolektiv. Bude umístěna v tzv. akustickém zrcadle, což je plocha vyhloubená do stěny, která absorbuje a zesiluje zvuk přicházející zvenčí. „Hledali jsme netradiční formu připomenutí manželů Uherkových, a protože se jedná o hudbu, využili jsme stávající budovu, kde sbor zkoušel. Prohloubení do budovy symbolicky vyjadřuje hluboký význam založení Severáčku,“ říká architekt.

Nápad na zvukovou vzpomínku vznikl přímo mezi bývalými členy sboru. Na nedělním odhalení by se měli sejít všichni, kterým na Severáčku a připomínce jeho zakladatelů záleží.

„Samozřejmě se zde bude zpívat, především písně v úpravě Milana Uherka, které znají všechny generace Severáčku. Budu ráda, když se na tomto místě společně potkáme a zavzpomínáme na tyto významné sborové osobnosti, jakými Jiřina a Milan Uherkovi bezesporu jsou,“ zve na akci sbormistryně Severáčku Silvie Pálková.

Autoři | Foto archiv Severáčku

Štítky Severáček, Uherkovi, pamětní deska, Riegrova ulice, zrcadlo, Milan Uherek, Silvie Langrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzpomínka na zakladatele Severáčku bude netradiční a zvuková. Umístí ji do akustického zrcadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.