Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Picassa nebo Giacomettiho až do neděle. Galerie prodloužila otevíračku

Od čtvrtka 28. září do neděle 1. října bude mít liberecká galerie otevřeno až do 19 hodin. Do finále tu totiž spěje unikátní výstava Giacometti – Picasso – Chirico, která vyvolala tak velký zájem veřejnosti, že se galerie rozhodla pro poslední dny otevírací dobu prodloužit. Podle ředitele Jana Randáčka se jedná o nejúspěšnější expozici v novodobé historii galerie.

Výstavu spatřilo během dvou měsíců celkem 11 062 návštěvníků, což je průměrně 187 denně. „Rozhodně se jedná o návštěvnicky nejúspěšnější výstavu od roku 2014, kdy jsme otevřeli galerii v Lázních,“ potvrzuje ředitel Oblastní galerie Liberec Jan Randáček.

Veřejnost lákala především zvučná jména jako Picasso, Chirico, Giacometti či Dubuffet, spousta autorů vystavovala v ČR vůbec poprvé. „Od návštěvníků jsem se ale také dozvěděl, že se přišli podívat na ´Picassa´, nicméně odcházeli nadšení z novějšího umění,“ doplňuje Randáček. „Hlavně rakouská malířka Maria Lassnig nebo malíř Arnulf Rainer právem budili pozornost veřejnosti.“

Sbírka Helmuta Klewana obsahuje na šest tisíc uměleckých děl a velikostně se může srovnávat s některými českými galeriemi. V Liberci jich je vystaveno přes 160. Helmut Klewan cenu celé sbírky odhadl na přibližně 100 miliónů Euro. Liberec je po Augsburgu a Vídni třetím a také posledním evropským městem, kde byla výstava v tomto rozsahu k vidění. „Máme velkou radost, že jsme české veřejnosti mohli nabídnout takový umělecký zážitek. Příprava výstavy byla velmi náročná, takže jsem rád, že zaznamenala velký úspěch, a věřím, že návštěvníci využijí také poslední možnost k její prohlídce v prodloužené otvírací době,“ uzavírá ředitel galerie.

Ve čtvrtek vstup zdarma

Výstava potrvá v liberecké galerii až do 1. října, ve čtvrtky ji můžete navštívit dokonce zdarma. Na poslední čtyři dny (od 28. 9. do 1. 10.) je otevírací doba prodloužena až do 19 hodin.

Tisková zpráva | Foto

Štítky galerie, Liberec, výstava, Picasso, moderní dějiny, Maria Lassnigová, Arnulf Rainer, Česko, Helmut Klewan, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Picassa nebo Giacomettiho až do neděle. Galerie prodloužila otevíračku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.