Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Slavná verneovka Tajuplný ostrov na prknech libereckého divadla. Kapitán Nemo má premiéru

Divadlo F. X. Šaldy nastudovalo slavnou verneovku Tajuplný ostrov. Dramatizace byla připravena přímo pro liberecký soubor a role byly psány hercům na tělo. V roli slavného kapitána Nema se představí Václav Helšuš, v dalších rolích uvidíte třeba Karolínu Baranovou nebo Martina Polácha.

Autory scénáře jsou dramaturg divadla Tomáš Syrovátka a režisér inscenace Filip Nuckolls. „S Filipem spolupracujeme poprvé, ale bylo to od počátku velmi šťastné a vzájemně inspirativní setkání. Filip se v loňské sezóně vypravil na několik našich představení, jedno z nich jsme si poněkud protáhli a vymysleli koncepci inscenace, pro niž jsem pak následně napsal text,“ řekl autor dramatizace Tomáš Syrovátka.

Podle něj Filip Nuckolls režíruje s lidskou i profesní noblesou a vede inscenaci k podmanivé stylizaci a nadsázce. „Ta v něčem může připomenout Tři muže ve člunu, které jsme před lety velice dlouho a za velkého zájmu uváděli v Malém divadle,“ dodal.

Nepůjde ale o klasickou verneovku. Tomáš Syrovátka děj přesunul na Montmartr do kabaretu kapitána Nema, kdysi prý námořníka, dnes principála, který svému publiku vypráví neuvěřitelná exotická dobrodružství za asistence krásných zpěvaček a tanečnic.

„Výsledkem je žánr, který autoři s nadsázkou nazvali „činoherní varieté“ a inscenace by opravdu měla zaujmout každého. Děti pobaví dobrodružným příběhem, pány potěší kabaret a všechny ostatní pak hravé podobenství o příběhu lidstva – hrdinové hry totiž po ztroskotání na neobydleném ostrově projdou za krátký čas od éry lovců a sběračů až po industrializaci,“ dodal mluvčí divadla Jakub Kabeš.

Premiéry diváky čekají 20. a 28. října v Šaldově divadle, odpolední repríza vhodná pro celé rodiny je pak na programu 26. prosince od 16 hodin.

Autoři | Foto DFXŠ/Patrik Borecký

Štítky Tajuplný ostrov, kapitán Nemo, Václav Helšus, DFXŠ, Liberec, divadlo, premiéra, Divadlo F. X. Šaldy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavná verneovka Tajuplný ostrov na prknech libereckého divadla. Kapitán Nemo má premiéru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.