Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V rozšířeném vydání vychází kniha o podivínovi z Jizerských hor

V rozšířeném vydání vychází kniha o svérázné postavě Jizerských hor Gustavu Ginzelovi. Známý cestovatel a pábitel se dostal do povědomí veřejnosti zejména jako majitel Hnojového domu na Jizerce v Jizerských horách, který až do požáru v roce 1995 každoročně navštěvovaly tisíce turistů.

Kniha nazvaná "Podivín, který okrášlil svět" ukazuje široce rozmáchlého Gustava Ginzela v celé jeho velikosti, ale někdy i malosti. "Prvního vydání Podívína se prodalo 2500 kusů. Zdálo se mi ale, že ještě několik lidí může o Ginzelovi mnoho říci, a tak jsem první vydání oživil jejich pozoruhodnými vzpomínkami a knížku rozšířil," uvedl autor, liberecký novinář v důchodu Jan Šebelka. Rozšířené vydání přináší i množství nových historek či fotografií.

Šebelkovi na podzim vychází ještě jedna kniha, detektivní román Ctihodní řezníci. Základem se pro ni staly dvě vraždy, jež vyšetřovali policisté v Liberci před nějakými 20 až 25 lety. Šlo o nájemnou vraždu balkánského vyděrače u Valdštejnských domků a zastřelení majitele jatek ve Vratislavicích. "K oběti jsme v jednom případě přijeli s fotografem dřív než policisté," zavzpomínal Šebelka. Kriminalisté ani v jednom případě tehdy pachatele neusvědčili.

Šebelka se po technické stránce podílel i na vydání ještě jedné knihy, která se na podzim objeví na pultech knihkupectví. Jejím autorem je jiný liberecký novinář a bývalý redaktor Miloslav Lubas. Knihu nazvanou Pepouchova řecká dovolená ilustroval kreslíř Petr Urban, který v knížce navíc vystupuje jako jedna z postav. Lubasova humorně laděná kniha vyšla pět let po autobiografickém románu o vojně za vlády komunistického prezidenta Gustáva Husáka "Janovice nikdy více, lepší kouli do palice". Pepouchova řecká dovolená je o obyčejných i neobyčejných dobrodružstvích, jaká zažívají české rodiny při dovolených u moře, ale také o vážnějších věcech - například o rozmarech českých miliardářů nebo uprchlické krizi. "A také o tom, že ledničky jsou dnes mnohdy chytřejší než Evropská unie," uvedl Lubas.

Autoři | Foto By The original uploader was AHZ at German Wikipedia (self work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Štítky Gustav Ginzel, Jizerské hory, Jan Šebelka, kniha, Gustáv Husák, Evropská unie, Petr Urban, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rozšířeném vydání vychází kniha o podivínovi z Jizerských hor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.