Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divadlo uvede slavné Petrolejové lampy. Havlíčkovu knihu nastudoval baletní soubor

Román o velké touze po lásce se poprvé dočkal baletního zpracování. A má ho na svědomí liberecký soubor. Petrolejové lampy spisovatele Jaroslava Havlíčka známé především filmovým zpracováním s Ivou Janžurovou a Petrem Čepkem má premiéru v Divadle F. X. Šaldy v pátek v 19 hodin.

Příběh rodiny Killiánových odehrávající se na přelomu 19. a 20. století v Jilemnici zpracoval Libor Vaculík. „Napsal libreto a zcela poprvé převede příběh Štěpky Kiliánové do taneční podoby. Nepůjde o komorní inscenaci, ale o taneční titul, kdy se liberecký baletní soubor rozroste o externí tanečníky a hostující umělce,“ řekl mluvčí divadla Jakub Kabeš.

Vaculík přitom už jednou Petrolejové lampy uvedl jako činoherní představení v pražském divadle Kámen. „Právě tato zkušenost ho přivedla na nápad převést dramatický příběh Štěpy Kiliánové do taneční podoby,“ dodal mluvčí.

„Pro mě je nejdůležitější jít vlastní cestou. Baví mě poprat se s tématem po svém. U Petrolejových lamp jsem vytvořil dějovou linii tak, aby ji tanečníci dokázali pohybem převyprávět a přenesli do hlediště skutečné emoce,“ okomentoval sám autor Libor Vaculík.

Petrolejové lampy – obrazy z Jilemnice

Premiéra 10. listopadu v 19 hodin
Druhá premiéra 18. listopadu

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky Petrolejové lampy, divadlo, DFXŠ, Libor Vaculík, lampa, Iva Janžurová, Petr Čepek, Jaroslav Havlíček, Jilemnice, kniha, petrolejová lampa, premiéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo uvede slavné Petrolejové lampy. Havlíčkovu knihu nastudoval baletní soubor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.