Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Habsburský zámek v Zákupech si o příštím prodlouženém víkendu připomene Marii Terezii

Někdejší císařská rezidence v Zákupech na Českolipsku se od 17. listopadu na tři dny znovu otevře návštěvníkům. Při mimořádných prohlídkách připomene 300 let od narození císařovny Marie Terezie, která byla prababičkou zřejmě nejvýznamnějšího vlastníka a obyvatele zákupského zámku - posledního korunovaného českého krále Ferdinanda I. Dobrotivého. Ten se také zasloužil o jeho současnou podobu ve stylu druhého rokoka.

„Marii Terezii ještě Zákupy nepatřily, patřily až jejím následovníkům. Nejen že byla prababičkou a praprababičkou dvou císařů - Ferdinanda a Františka Josefa, kteří byli vlastníky Zákup. Marie Terezie měla i jistý přímý vliv na zákupský zámek v polovině 18. století. Jaký, to se právě návštěvníci dozvědí během toho prodlouženého víkendu," řekl kastelán Petr Weiss.

Není to ale podle něj letos naposledy, co se zámek návštěvníkům otevře. „Od posledního listopadového víkendu pořádáme tradiční vánoční prohlídky s názvem Císařské Vánoce," dodal kastelán.

Zámek v Zákupech na Českolipsku patří k nejcennějším památkám Libereckého kraje. V Česku je to ojedinělá ukázka císařské rezidence Habsburků. Sídel, která v zemi tomuto panovnickému rodu patřila, je sice víc, přístupných je jich ale minimum. Nebo, jako Pražský hrad, prezentují spíš jiná období.

Dnešní podoba zámku i podoba jeho interiérů odkazují hlavně na druhou polovinu 19. století. Autorem výzdoby je slavný malíř Josef Navrátil, který se postaral nejen o přemalování většiny zničených původně barokních stropů, ale navrhoval i vzory papírových tapet, dekoračních látek, některé kusy nábytku nebo třeba kachlová kamna.

Přestože hlavní turistická sezona už skončila, není zámek v Zákupech v Libereckém kraji jedinou památkou, která se o víkendu od 17. do 19. listopadu otevře návštěvníkům. Zámek Sychrov nabídne hlavně dětem oblíbené pohádkové prohlídky.

„Tentokrát jsme připravili pohádku O Arvenské princezně," řekla mluvčí Národní památkové správy Sychrov Lucie Bidlasová. O prodlouženém víkendu už by tam navíc měl být otevřený i park, který byl od konce října kvůli rekonstrukci nepřístupný. Sychrovský zámek je turistům otevřen celoročně.

Autoři | Foto Zámek Zákupy

Štítky Zákupy, zámek, Marie Terezie, Marie Terezie Habsburská, víkend, Ferdinand I. Dobrotivý, okres Česká Lípa, František Josef I., Petr Weiss, styl, Josef Matěj Navrátil, Liberecký kraj, Habsburkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Habsburský zámek v Zákupech si o příštím prodlouženém víkendu připomene Marii Terezii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.