Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sklárnou v Lindavě zněly včera bicí i netradiční skleněné nástroje

Sklářskou hutí Ajeto Lasvit v Lindavě na Českolipsku zněly včera bicí i netradiční skleněné nástroje, speciálně vyrobené pro unikátní Skleněnou symfonii. Do unikátního projektu inspirovaného Slety bubeníků se zapojila pětice špičkových muzikantů - Miloš Vacík, Tomáš Reindl, Ondřej Anděra, Pavel Fajt a Pavel Koudelka. Zdatně jim sekundovali i zdejší skláři - takzvaní hefaistoni, kteří produkci doplnili industriálními zvuky tak typickými pro sklářskou výrobu. Hrálo se přímo na verštatu u sklářských pecí.

"Museli jsme verštat nastavit klasickými divadelními praktikábly, takže jsme ho rozšířili a prodloužili a záměrně jsme ho udělali excentricky posazený, aby to evokovalo tu cizorodost a zároveň kompaktnost Skleněné symfonie," řekl umělecký manažer sklárny David Sobotka, který stál u zrodu projektu. Nutné bylo podle něj odstínit i sklářské pece. "Abychom Pavla Koudelku včetně jeho nástrojů neutavili, protože hraje ve vzdálenosti odhadem pouhých 80 centimetrů od pracovního otvoru, kde by na něj šlehala teplota minimálně tisíce stupňů, tak jsme tam dali speciální plenty, aby to Pavel a jeho nástroje přežili," dodal.

Jedním ze skleněných nástrojů, které se dnes v symfonii představily, bylo dydžeridoo. Skleněná obdoba tradičního dechového nástroje australských domorodců, tvořeného jinak jakýmisi dlouhými trubkami z eukalyptových kmínků vyžraných termity. V lindavské sklárně ale pro Tomáše Reindla vyrobili trouby skleněné. "Dostal jsem je teprve včera, takže to bylo trochu dobrodružství, jestli z toho vůbec dostanu nějaký zvuk. Ale musím říct, že některý jsou opravdu vydařený," poznamenal muzikant. Nejlíp, jak poznamenal se mu hraje na tu nejdelší. "Má tenké stěny a krásně reaguje," dodal Reindl.

Skláři vyrobili pro projekt zhruba dvě desítky skleněných nástrojů. Řadu z nich si navrhl hudebník, hráč na bicí nástroje a perkuse z celého světa Miloš Vacík. "Je to skleněná symfonie a ty nástroje jsou ze skla, takže jsem musel vymyslet nástroje, které z toho skla jdou udělat. Většinou jsou to šejkry, takzvaný chřestidla, kde i náplň je skleněná," poznamenal. Vacík díky projektu získal i další skleněné nástroje, které chce dál ve své tvorbě používat. "Dostal jsem je jako dárek, dokonce tam mám podpisy na těch nástrojích. Hraju i komorní tichou hudbu, třeba k meditaci, takže tam určitě skleněné nástroje využiji. Akorát musím dávat pozor při převážení, protože je to sklo, budou potřebovat speciální přístup," dodal.

Autoři | Foto Facebook

Štítky Lindava, sklárna, Ajeto, hudba, sklo, projekt, Miloš Vacík, Tomáš Reindl, Pavel Koudelka, Pavel Fajt, Lasvit, okres Česká Lípa, pec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklárnou v Lindavě zněly včera bicí i netradiční skleněné nástroje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.