Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kniha o historii Frýdlantska se dočkala křtu. Publikace je výsledkem několikaletého výzkumu, říká autor

Zaplněná obřadní síň frýdlantské radnice byla ve středu svědkem křtu knihy Od mlýnů k továrnám s podtitulem Výrobní stavby na Frýdlantsku od libereckého autora Petra Freiwilliga. Kmotry knihy se stali starosta Frýdlantu Dan Ramzer, ředitel Zámeckého pivovaru Frýdlant Marek Vávra a vlastníci dvou z popisovaných objektů: Pavel Šercl z Jizerskohorského technického muzea v Bílém Potoce a Pavel Vursta ze mlýna v Krásném Lese.

„Těší mě, že můžeme čtenářům po dlouhé době představit takto výpravnou a krásnou monografii, která se týká území Frýdlantska. Určitě si najde své čtenáře a bude pro ně přínosem,“ podotkl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Kniha se křtila frýdlantským pivem ze Zámeckého pivovaru Frýdlant. Vydavatelem knihy je Nakladatelství RK Romana Karpaše. Vznik finančně podpořily vedle města Frýdlant i další obce Frýdlantska. „Publikace je výsledkem několikaletého výzkumu v archivech a v terénu. Vůbec poprvé přináší a vyhodnocuje řadu informací, týkajících se předprůmyslové a průmyslové výroby na Frýdlantsku. Věnuje se nejen výrobním stavbám – mlýnům, pilám, cihelnám nebo textilkám, ale také vývoji osídlení, proměnám krajiny a hospodářským vztahům. Zvláštní pozornost věnuje konceptu protoindustrializace a jeho použitelnosti na frýdlantské panství. Je opatřena bohatým obrazovým doprovodem v podobě historických stavebních plánů a map, dobových a současných fotografií, grafů a schémat. Patnáct staveb představujících různé typologické skupiny je podrobně představeno ve vedlejších textech,“ říká autor knihy Petr Freiwillig.

Kniha vychází z disertační práce autora obhájené na katedře architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Foto Martina Petrášková

Štítky Frýdlant, kniha, křest, radnice, Od mlýnů k továrnám s podtitulem Výrobní stavby na Frýdlantsku, Petr Freiwillig, Frýdlantsko, mlýn, Dan Ramzer, Zámecký pivovar Frýdlant, Marek Vávra, Bílý Potok, Krásný Les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kniha o historii Frýdlantska se dočkala křtu. Publikace je výsledkem několikaletého výzkumu, říká autor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.