Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Elektronické varhany na liberecké radnici budou mít koncertní premiéru

Obřadní síň liberecké radnice se pyšní skvělou akustikou a od listopadu 2017 také lepším zvukem varhan. Původní píšťalové varhany totiž dosloužily a na doporučení samotných varhaníků je nahradily varhany elektronické. O tom, jak dokonale znějí, se můžete přesvědčit na premiérovém koncertu, který se v obřadní síni uskuteční v sobotu 6. ledna od 17 hodin. Vstupné je zdarma.

Předchozí varhany už nebyly v dobrém stavu a radnice vybírala ze čtyř možností. Kromě nákupu elektronických varhan zvažovala také pořízení nových píšťalových varhan, repase těch současných či jejich přestavbu na elektromagnetický systém. Tyto varianty ale byly výrazně dražší, stály by od pěti do 15 milionů korun. Město za nové varhany zaplatilo 1,7 milionu korun.

Pro nákup elektronických se rozhodlo vedení města zejména na základě názoru obou varhaníků, z nichž Karel Hájek hraje na varhany v obřadní síni již 58. rokem. Navíc podle posudku diecézního organologa a kampanologa Radka Rejška jsou pro elektronické varhany v obřadní síni ideální podmínky.

"Nové varhany znějí fantasticky. Jsem rád, že jsme se po zvážení všech možných variant rozhodli pro pořízení elektronického nástroje. Jeho nákup byl cenově nejpříznivější možností a navíc odpovídá představám těch nejpovolanějších - varhaníků," dodal primátor Tibor Batthyány (býv. ANO). Na radnici zůstanou i staré varhany jako artefakt součástí interiéru.

Štítky Liberec, radnice, varhany, Tibor Batthyány, obřadní síň, Karel Hájek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektronické varhany na liberecké radnici budou mít koncertní premiéru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.