Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vyberte Kulturní počin roku. Přihlášeno je zatím osmnáct akcí

Podruhé mohou Liberečáci vybírat tu nejzajímavější kulturní akci, která proběhla v minulém roce. Loni vyhrála velká výstava Německá výstava 1906/2016, letos je nominováno zatím 18 projektů, ze kterých se bude vybírat. Jejich počet se ale ještě může rozšířit, všechny počiny pak budou vyhlášeny 13. února.

„Asi nejvíce jsou letos zastoupeny výstavy a expozice – třeba Oblastní galerie rovnou třikrát, hned poté úspěšné inscenace obou našich divadel i ocenění, která za ně soubory získaly,“ prozradil náměstek primátora Ivan Langr, který soutěž o kulturní počin v roce 2016 inicioval.

Podle něj ale nechybí ani individuální výkony. „Například vítězství desetiletého houslisty na mezinárodní soutěži či vysoké národní ocenění pro sbormistryni Severáčku za její dlouholetou činnost,“ dodal.

Mezi nominovanými je tak Oblastní galerie s výstavami Srdce v Lázních, Giacometti, Picasso a Chirico a Metznerbund, Naivní divadlo úspěšnou inscenací Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých, Divadlo F. X. Šaldy činohrou Válka, Malex Ballet School baletem Sněhurka a sedm trpaslíků, Krajská vědecká knihovna projekty Děti čtou nevidomým dětem a Znakokniha Český ráj a jeho tajemství.

„Chtěli jsme dát prostor i zcela drobným či alternativním počinům, které stojí za to vyzdvihnout, a také významně rozšířit pojetí kultury,“ podotkl Langr.

Nechybí ani společná módní přehlídka seniorů z Kontaktu a studentek textilní průmyslovky, fotografická výstava Radka TEOPE Drbohlava, projekt KI-NO Liberec v Pražské 2017, Artweek 2017, nový pavilon Technického muzea Liberec či videoklipy Liberec proti šmejdům, které jsou společným počinem města, Kontaktu a Divadla F. X. Šaldy.

Také loni soutěžilo osmnáct projektů. Kromě německé výstavy si vavříny odnesla inscenace Naivního divadla Liberec Čechy leží u moře a na děleném 3. místě výstava krojů Lužických Srbů v Krajské vědecké knihovně a osazení 19 pomníčků na bývalé židovské obyvatele Liberce.

„O vítězi soutěže rozhodne stejně jako loni komise pro kulturu a cestovní ruch, první tři místa pak město odmění 20, 10 a 5 tisíci korunami,“ doplnil Jan Král z tiskového odboru radnice.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, Kultura, Kulturní počin, Ivan Langr, výstava, divadlo, projekt, kulturní akce, Jan Král, Naivní divadlo, Technické muzeum Liberec, Sněhurka a sedm trpaslíků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyberte Kulturní počin roku. Přihlášeno je zatím osmnáct akcí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.