Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj bude mít svou Knihu roku. Podpoří tak autory a nakladatele

Úplně poprvé se bude v Libereckém kraji soutěžit o knihu roku. Nápad vznikl na krajském úřadě, který tak chce podpořit autory a nakladatele. Nyní se bude soutěžit mezi díly vydanými v kalendářním roce 2017 a uzávěrka přihlášek je v polovině března.

„Záměrem udílení ceny Kniha roku Libereckého kraje je podpořit autory a nakladatele k vydávání a šíření regionální literatury a také její propagace“ uvedla Květa Vinklátová, radní pověřená řízením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Přihlášené knihy by se měly svým obsahem významně týká Libereckého kraje, jeho občanů a jejich díla, území nebo jeho dílčí částí, tradic, příběhů, historie, výrobků apod. „Podmínkou tedy není, že by sídlo nakladatele nebo trvalé bydliště autora muselo být v Libereckém kraji. Podstatný je právě a jen obsah,“ upozornila radní Vinklátová.

Vybraná je už i komise, která přihlášené knihy zhodnotí. Zasednou v ní zástupci odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci, odborník v oblasti nakladatelské činnosti, v oblasti knižního obchodu i v oblasti grafického zpracování knih.

„Jsem ráda, že za odbornou veřejnost přislíbil účast v komisi Jiří Padevět, známý autor a ředitel nakladatelství Academia Praha, Radek Sidun, významný typograf a vedoucí katedry grafiky VŠUP v Praze a liberecký knihkupec Martin Fryč,“ řekla Vinklátová.

Soutěžit se bude v šesti kategoriích - beletrie a poezie, populárně naučná literatura, dále pak literatura pro děti a mládež, učebnice a také monografie a výtvarná publikace. Vítěz každé kategorie získá ocenění deset tisíc korun.

Knihy se mohou přihlašovat od 1. února do 15. března. Ceny se pak budou předávat 23. dubna v liberecké knihovně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Kniha roku, Liberecký kraj, soutěž, kniha, Květa Vinklátová, literatura, Praha, Jiří Padevět, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj bude mít svou Knihu roku. Podpoří tak autory a nakladatele  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.