Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj hledá lípy republiky. Celý rok bude patřit oslavám století samostatného státu

Celou řadu akcí chystá na letošní rok Liberecký kraj. Mají společného jmenovatele – založení samostatného Československa, ke kterému došlo před sto lety. Kromě jednotlivých akcí kraj například chystá mapu lip, které byly vysázeny v roce 1918, připravil tematický kalendář a proběhne i výstava.

Právě nástěnný kalendář mapuje jednotlivé akce. A kalendář vznikl i na stránkách kraje. „Přímo na hlavní stránce internetových stránek kraje najdou zájemci souhrnný přehled koncertů, výstav, vzpomínkových setkání a dalších akcí, které budou letos oslavovat vznik samostatného československého státu,“ vysvětlila Květa Vinklátová.

Podle ní k výročí přispějí i jednotlivé odbory. Například odbor životního prostředí mapuje lípy, kterí byly zasazeny v roce 1918, ale pak i v roce 1968. „Zatím jich je jednačtyřicet. Poté vznikne jejich mapa. Myslím, že bude velmi zajímavé vidět, kde lípy jsou a v kterých oblastech naopak ne,“ dodala radní.

Kraj chce oslavy pojmout s citem. „Všichni víme, jak pohnutá je historie Libereckého kraje,“ vysvětlil hejtman Martin Půta. Podle něj řada měst využila akce, kdy k nim přijede prezident Masaryk na koni. „To by ale v našem kraji úplně vhodné nebylo,“ dodal.

A tak například výrobce nápojů Kitl vyrobil speciální lipový sirup a zástupci kraje se chtějí vydat za stoletými občany kraje.

Rok republiky v Libereckém kraji má také vlastní logo, které bylo poprvé použito na nástěnném kalendáři nebo novoročních přáních. Jeho autorem je výtvarník Jan Bažant, který graficky zpracoval i nástěnný kalendář Rok republiky 2018.

„I když je sto let vzniku Československa nosné téma, letos si připomeneme ještě další významná výročí, a to sedmdesáté výročí komunistického puče, padesáté výročí pražského jara nebo čtvrtstoletí česko-slovenského rozdělení. Na tyto další důležité mezníky prostě nesmíme zapomínat,“ uzavřela Vinklátová.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Rok republiky, Liberecký kraj, Československo, lípa, slavnost, Květa Vinklátová, výstava, Tomáš Garrigue Masaryk, Martin Půta, Pražské jaro, vznik Československa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj hledá lípy republiky. Celý rok bude patřit oslavám století samostatného státu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.