Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

RECENZE: Citron odhaluje své kořeny. V reedici vyšlo album Obratník raka

Citron v posledních letech plní sny fanoušků, kdy vydává své remasterované nahrávky v pěkných digipackových verzích. Již před časem kapela přislíbila, že se ven dostane i album Obratník raka z roku 1981, které defacto nikdy oficiálně nevyšlo. Holt to za minulého režimu nebylo snadné… A skutečně! Po více než 35 letech můžeme v ruce držet nahrávku, která je opravdovou raritou a zajímavým pohledem na kořeny ostravské legendy.

Samozřejmě… Citron tehdy byl úplně jiný, než jak se následně proslavil na heavy palbě Plni energie. Pro lidi, kteří dodnes neměli o Obratníku raka potuchy, může být poslech až šokující. Nahrávka je rocková, možná až bluesová, podobná například Odyssee a dalším tehdejším kapelám. Do rachotu let následujících má daleko.

Po většinu hrací doby se zkrátka hraje na pohodu, drápy se nevytahují. Platí to i o vokálu Vladimíra Kubaly, který bych označil za tehdejší standard. Sem tam probleskne nějaký pěkný nápad, zajímavá aranže – jako například ve skladbách Panna či Hledám s jasným vlivem Led Zeppelin (připomíná Vitacit s Danem Horynou). Jako celek je album ale pouze nostalgií, samozřejmě na dobové giganty jako Blue Effect či Synkopy ztrácí.

Nové vydání je úžasné. Pokračuje se v započaté cestě, takže je, jak už bylo zmíněno, zabaleno v pěkném digipacku. Nechybí ani kupa bonusů, takže fanoušek má začátky kapely pěkně pohromadě. Rozsáhlý booklet, dobové fotky, komentáře muzikantů. Opět skvělá práce!

Obratník raka není v diskografii žádný zářivý skvost. Pokud ale holdujete starému českému rocku, aktuální vydání vám mohu jen doporučit. Je to příjemná raritka, na kterou se čekalo mnoho let.

Autoři

Štítky recenze, hudba, Citron, Obratník Raka, hudební skupina, Homérowa Odyssea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Citron odhaluje své kořeny. V reedici vyšlo album Obratník raka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.