Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kraj má v oblasti kultury, památkové péče a cestovního ruchu připraveno 17 milionů na dotace

Čtyři dotační programy vyhlásilo a schválilo krajské zastupitelstvo na svém posledním jednání. Lidé tak mohou žádat o dotace v oblasti Kulturní aktivity v Libereckém kraji, programu Záchrana a obnova památek, dále Stavebně historický průzkum a Podpora rozvoje cestovního ruchu v Libereckém kraji. Celkem je ve všech čtyřech programech k rozdělení připraveno přes 17 milionů korun.

Kulturní aktivity v Libereckém kraji mají podpořit spolufinancování kulturních akcí a aktivit regionálního a nadregionálního významu se zaměřením na tradiční českou hudebnost, divadelní tvořivost, taneční umění a další kulturní tvorbu.

„Podpora je určena především na akce s širším společenským přínosem v regionu a dopadem na rozvoj regionální kultury a zachování tradic. V tomto programu jsou stejně jako v roce uplynulém žadatelům k dispozici dva miliony korun,“ řekla mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková.

Program Záchrana a obnova památek v Libereckém kraji je zaměřen na zachování a obnovu movitých a nemovitých kulturních památek a také na restaurování kulturních památek nebo jejich částí. „Stav památek je dokladem toho, jak si společnost váží odkazu předků. Uvědomujeme si zodpovědnost Libereckého kraje v tomto směru, proto postupně navyšujeme objem peněz na obnovu památek. Pro rok 2018 máme v programu 11,6 milionu korun,“ upřesnila Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Cílem programu Stavebně historický průzkum je podpora komplexního poznání historie, stavebního vývoje a současného stavu kulturních památek, které se nacházejí na území Libereckého kraje. „Zpracovaný stavebně historický průzkum slouží jako podklad pro kvalitní obnovu kulturní památky. V programu je pro letošní rok 300 tisíc korun,“ doplnila mluvčí.

Účelem programu Podpora rozvoje cestovního ruchu v Libereckém kraji je podpořit rozvoj cestovního ruchu v různých oblastech, přispívajících k rozšíření turistické nabídky, vytváření produktů cestovního ruchu, zvýšení návštěvnosti kraje a zvýšení atraktivity jednotlivých turistických cílů.

„Programem podporujeme tvorbu propagačních materiálů, služby v online prezentaci, vybavení informačních centrech, zajištění workshopů a podobně. Po přesunutí nevyčerpaných prostředků z minulého roku máme na tento rok pro žadatele připravených bezmála 3,5 milionu korun,“ vysvětlila Vinklátová.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, dotace, kultura, cestovní ruch, památky, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj má v oblasti kultury, památkové péče a cestovního ruchu připraveno 17 milionů na dotace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.