Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do parku u Zlatého Lva se vrátí Strom svobody. Na stejné místo, kde už stával

Příběh Stromu svobody v Liberci napíše další kapitolu. Při příležitosti stého výročí založení Československa se představitelé jeden takový rozhodli znovu zasadit. A růst bude na místě, kde byl předchozí Strom svobody zasazen na říjnové výročí v roce 1946.

Ten totiž rostl také v parku naproti hotelu Zlatý Lev. Jenže tento javor padl už před lety a zbyl z něj jen pařez. Jenže díky jedné paní z Liberce vyšlo najevo, že pod pařezem by mělo být zakopáno poselství příštím generacím.

„Náměstek primátora Ivan Langr navrhl, aby byl pařez javoru v Den české státnosti 28. září odstraněn a případná schránka vyjmuta,“ řekl Jan Král z tiskového odboru radnice. A 28. října pak na stejném místě zasadí strom nový i s novým poselstvím příštím generacím.

S nápadem přišla Liberečanka Jaroslava Chotěnovská, která tehdy sázení původního stromu přihlížela. „Paní Chotěnovská v roce 1946 jako dvanáctiletá přihlížela vysazení stromu svobody, její tatínek byl navíc jedním ze tří mužů tehdejší správy, který se na výsadbě přímo podílel,“ řekl náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr.

Pak už bylo k vymyšlení celé realizace blízko. „Letošní rok, lemovaný 100. výročím založení ČSR, k tomu všemu přímo vybízí,“ dodal Langr.

Autoři | Foto CPI Hotels

Štítky Zlatý Lev, park, Strom svobody, Liberec, Československo, výročí, Ivan Langr, pařez, strom, Den české státnosti, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do parku u Zlatého Lva se vrátí Strom svobody. Na stejné místo, kde už stával  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.