Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muzeum se přesunulo na kraj. Ve vestibulu ukazuje státní symboly

I když je Severočeské muzeum na dva roky uzavřené, i tak pořádá výstavy. Jen to není přímo v budově muzea, ale tentokrát ve vestibulu krajského úřadu, kde je při příležitosti stého výročí založení Československa výstava státních symbolů. Lidé si mohou zdarma prohlédnout ve třech vitrínách malou ukázku muzejních exponátů s tematikou české a československé státnosti.

„Výstava k výročí založení Československa bude proměnná, protože omezený prostor neumožňuje větší tematickou výstavu. Každé dva měsíce se tak zájemci seznámí s novými exponáty. Čtvrtá vitrína představí pravidelně nový exponát měsíce,“ představuje koncept výstav Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Lidé uvidí opravdové unikáty. Na výstavě bude originál dopisu Tomáše Garrigue Masaryka z roku 1934, zdobený státním znakem technikou takzvaného slepotisku.

První díl výstavního cyklu však bude věnován především československým legiím. „Muzeum mimo jiné představí unikátně dochovanou kompletní uniformu vojáka 21. československé pěší legie ve Francii, která po vzniku samostatného československého státu posloužila k výstroji nově vytvořené Hradní stráže,“ řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná.

Legionářské tematiky se též úzce dotýkají dvě sochy legionářů, jejichž autorem je jeden ze zakladatelů moderního českého sochařství Otto Gutfreund. Originály realistických plastik ruského a francouzského legionáře vznikly v polovině 20. let minulého století na objednávku Památníku odboje na Vítkově a následně je začala sériově vyrábět keramická dílna Keras v Bechyni.

„Jako exponát měsíce představíme v březnu tzv. „nouzové bankovky“, které dočasně platily poté, co Liberec v říjnu 1918 odmítl vznik Československa a přihlásil se k provincii Deutschböhmen,“ přibližuje úvodní exponát měsíce Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea v Liberci.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, výstava, státní symboly, muzeum, exponát, Československo, Květa Vinklátová, Tomáš Garrigue Masaryk, budova muzea, Otto Gutfreund, Jiří Křížek, vznik Československa, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum se přesunulo na kraj. Ve vestibulu ukazuje státní symboly  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.