Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bydlet spolu. Výstava v galerii představí snahy o kolektivní bydlení

Své místo v historii dvacátého století má i snaha o kolektivní bydlení. Už mezi světovými válkami se objevovaly první pokusy v Česku o takzvané koldomy, kde lidé měli využívat sdílené služby a uspořit tak čas i prostředky na bydlení. Tomuto fenoménu se věnuje výstava v liberecké galerii, která vernisáží začne už tento čtvrtek.

Výstava o kolektivním bydlení je pojatá chronologicky a v každé dobové etapě se věnuje dominantním sociologickým, politickým, urbanistickým a dalším důležitým tématům. Na začátku mapuje meziválečné snahy o formulování programu kolektivního bydlení formou architektury.

Kromě architektonických modelů a plánů výstava představí také dobové vybavení bytů nebo vzpomínky pamětníků. Výstava bude určena jak pro širokou veřejnost, která se s myšlenkou kolektivního bydlení dosud nesetkala. Současně může být výstava inspirativní a velmi aktuální vzhledem k dnešní bytové situaci.

Zapojit jednotlivce do většího celku

Již v průběhu 20. století se objevoval názor, že uzavírání se do čtyř stěn individuálního bydlení nás spíše omezuje, než osvobozuje. Snahou skupiny progresivních architektů byl pravá opak – zapojit jednotlivce a rodinu do většího společenského celku a využitím společných – dnes bychom řekli sdílených – služeb uspořit čas a prostředky na bydlení. Dnešní trend sdílení svým způsobem omezuje pocity osamělosti, dává prostor pro vzájemnou výpomoc, komunikaci a setkávání.

Výstava nás zavede k architektonickým pokusům první poloviny 20. století, které se snažily kolektivní bydlení definovat architektonickou formou. Kritická reflexe těchto pokusů může být inspirací pro dnešní přemýšlení o podobách sdíleného bydlení.

Výstava bude určena jak pro širokou veřejnost, která koncept kolektivního bydlení vůbec nezná, ale stejně tak pro odbornou veřejnost, která může naopak výsledky předchozích desetiletích zpracovat v současných projektech sdíleného bydlení.

Domy hotelového typu

Zajímavou sekcí výstavy je část věnovaná tzv. domům hotelového typu vznikajících od šedesátých do osmdesátých let minulého století, a jež dosud nebyly nikdy souhrnně představeny. Tuto sekci doplní vzpomínky pamětníků.

Výstava chronologicky sleduje historické etapy vývoje kolektivního bydlení, přičemž v každé etapě je vyzdviženo jedno či několik dominantních témat (sociologických, politických, architektonicko-urbanistických).

Výstava vznikla v Muzeu umění Olomouc (kurátoři Klára Jeništová, Hubert Guzik a Lenka Kužvartová) a partnersky se podílí Oblastní galerie Liberec a Alšova jihočeská galerie.

Autoři | Foto OGL

Štítky Koldomy, kolektivní bydlení, Liberec, výstava, galerie, bydlení, Česko, vernisáž, Muzeum umění Olomouc, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bydlet spolu. Výstava v galerii představí snahy o kolektivní bydlení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.