Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začala dostavba muzea ve tvaru broušeného kamene. Hotovo má být příští rok

Přístavba Muzea skla a bižuterie v Jablonci koncem minulého týdne začala. Originální stavba ve tvaru šatonu, neboli broušeného skleněného kamene, by se otevírat mohla už v květnu příštího roku.

Samotná příprava přitom trvala roky. Výběrové řízení totiž proběhlo už před čtyřmi lety a vyhrála ho pražská společnost Hlaváček-architekti se svým originálním pojetím stavby jako broušeného skleněného kamene. „Tvar zvolili jako symbol nejen rozkvětu zdejšího regionu, ale také toho, co návštěvník může očekávat uvnitř objektu,“ řekla ředitelka muzea Milada Valečková.

Staveniště už si převzala společnost Energie – stavební a báňská Kladno, která byla jediným uchazečem o tuto veřejnou zakázku. „V prvním kole se nepřihlásil vůbec nikdo, do druhého jsme po dohodě s ministerstvem kultury, které celou stavbu financuje, navýšili předpokládanou hodnotu o 20 procent,“ uvedla ředitelka.

Cena stavby se tak vyhoupla na 43 milionů korun, s daní je to pak ještě o necelých 10 milionů více. Stavba začala kácením. v parku, který bude v rámci této zakázky rovněž kompletně revitalizován.

„Dřeviny už byly na hraně životnosti, kácení většiny z nich doporučil odborník na základě provedeného dendrologického průzkumu. Na některé další ještě musíme provést tahovou zkoušku. Zcela dožilé už byly i povrchy komunikací," vysvětlil technický náměstek muzea Jan Pleštil.

Obnovený park pak bude sloužit jako spojnice odpočinkové zóny s centrem města, časem do něj přibudou skleněné plastiky. Vyústit by v něm měla i lávka spojující vlakovou zastávku Jablonec-centrum s centrem města.

Skleněný plášť by měl být hotový ještě do konce letošního roku. Do konce května pak má být úplně hotovo. „Pak by nám zůstalo dost času na realizaci expozice vánočních ozdob, kterou máme projektově a výtvarně připravenou," dodala Valečková. Přístavbu by totiž návštěvníkům i sobě rádi rozbalili jako dárek k Vánocům a současně 115. narozeninám muzea koncem roku 2019.

Autoři | Foto Muzeum skla a bižuterie

Štítky Muzeum skla a bižuterie, Jablonec, dostavba, muzeum, Kladno, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala dostavba muzea ve tvaru broušeného kamene. Hotovo má být příští rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.