Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U Fryče začne výstava o slavné operní pěvkyni. Doma ale Jarmila Novotná upadla téměř v zapomnění

Půvabná tvář a velké operní role. Jarmila Novotná během své pěvecké kariéry zpívala snad na všech velkých operních scénách a jejímu půvabu podlehl i T. G. Masaryk. Jenže teď je slavná zpěvačka v Česku prakticky zapomenuta. V roce 1948 totiž musela emigrovat a do své vlasti se pak dlouhých čtyřicet let nepodívala. A tak ji nyní připomene výstava, která začne ve čtvrtek U Fryče.

Výstava Jarmila Novotná: Operní diva je putovní projekt o životě slavné sopranistky, filmové herečky, ale také vlastenky a významné osobnosti 20. století. Původně byla v Obecním domě, jenže vzbudila takový ohlas, že se ji organizátoři rozhodli přesouvat.

„Lidé si stále rádi připomínají velikány českých dějin, kteří u nás byli v důsledku politických okolností málem zapomenuti, což je případ i Jarmily Novotné. A tak se po Muzeu Českého krasu v Berouně, rodném domě Gustava Mahlera a Senátu PČR stane vyhlášené liberecké Knihkupectví a antikvariát Fryč již čtvrtou zastávkou tohoto projektu," řekl ředitelka neziskové organizace Zámek Liteň Ivana Leidlová.

Expozice návštěvníkům nabídne velkoformátové fotografie původních portrétů Jarmily Novotné v jejích nejoblíbenějších rolích i fotografie operních kostýmů, v nichž diva kdysi oslňovala a o které dodnes pečují v archivu Metropolitní opery v New Yorku. Souvislosti její kariéry a života pak ozřejmí přehledná časová osa. Právě z nejvěhlasnějšího operního domu byly originály kostýmů v roce 2015 zapůjčeny pro výstavu v pražském Obecním domě, která předznamenala vznik putovního projektu.

Liberecká výstava začne vernisáží ve čtvrtek 5. dubna. Program začne v 18 hodin, vstupné činí 80 Kč, snížené 40 Kč. V ostatní dny je vstup na výstavu volný.

Jarmila Novotná

Česká sopranistka Jarmila Novotná (1907–1994) patří k nejzářivějším zjevům světové operní scény 20. století. Během své kariéry zpívala po celém světě, především ve Vídni, Berlíně, Salcburku či Miláně. Domovskou scénou se jí stala Metropolitní opera v New Yorku, kde účinkovala plných šestnáct sezon ve významných úlohách. Vždy elegantní a přitažlivá žena měla tucty obdivovatelů a ctitelů, jejímu charismatu podléhali slavní umělci, neodolal mu ani T. G. Masaryk či Hollywood. Sama však vždy upřednostňovala svou pěveckou dráhu. V roce 1931 se Jarmila Novotná provdala za Jiřího Daubka, podnikatele a spolumajitele velkostatku v Litni nedaleko Berouna. Zámek Liteň se stal pro ni novým domovem, který ale kvůli emigraci musela opustit hned dvakrát, naposledy v roce 1948 na dlouhých 40 let. To bylo také důvodem, proč ve své vlasti upadla téměř v zapomnění. Zemřela v New Yorku, ale spolu se svým manželem je pochována v rodinné hrobce v Litni.

Autoři | Foto archiv pořadatele

Štítky Jarlmila Novotná, pěvkyně, opera, Fryč, Jarmila Novotná, výstava, Tomáš Garrigue Masaryk, kariéra, Česko, projekt, New York, Metropolitní opera, Muzeum Českého krasu v Berouně, Dům Gustava Mahlera, Senát Parlamentu ČR, Liteň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Fryče začne výstava o slavné operní pěvkyni. Doma ale Jarmila Novotná upadla téměř v zapomnění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.