Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muzeum připomene obrodný proces v Semilech, psal o něm i Vaculík

Muzeum v Semilech letos natočí dokumentární film a v létě nabídne výstavu k takzvanému obrodnému procesu z roku 1968. Před půlstoletím o dění ve městě napsal spisovatel Ludvík Vaculík. Díky tomu se staly události roku 1968 v Semilech mimořádné v celostátním kontextu.

„Semily se staly učebnicovým příkladem toho, jak se mimo Prahu dá dělat obrodný proces," řekl ředitel muzea v Semilech Miroslav Šnaiberk.

Takzvaný obrodný proces nazývaný též Pražské jaro byl snahou o reformu komunistického režimu. Uvolnění poměrů ale zadusila v srpnu 1968 invaze vojsk Varšavské smlouvy a následná normalizační éra. Muzeum nový dokument o událostech z roku 1968 dá do kontextu se zhruba dvacetiminutovým normalizačním filmem z roku 1970, který se podařilo dohledat v archivu České televize.

„Jmenuje se Obrodný proces v Semilech a velmi zajímavě popisuje optikou Státní bezpečnosti, co se tehdy v Semilech odehrávalo," řekl Šnaiberk.

Nový filmový dokument bude podle něj objektivnější, vycházet bude z archivů i vzpomínek tehdejších hlavních aktérů obrodného procesu. „Rekrutovali se z neformálního okruhu Klubu mladých, jehož hlavním tiskovým mluvčím a aktérem byl Karel Hádek, který pak byl s ostatními odsouzen. Trest si odseděl a posléze emigroval do Německa," uvedl ředitel muzea.

Právě Hádek, který účast na projektu přislíbil, před půlstoletím oslovil Vaculíka. Přesvědčil ho, aby do Semil přijel na mítink s tím, že Semily jsou nejzaostalejší okres, kam obrodný proces vůbec nedorazil. Článek vyšel v Literárních listech 27. června 1968.

Výstavu zahájí muzeum symbolicky 21. srpna. Prostřednictvím výzvy požádalo o spolupráci při její přípravě i majitele dobových artefaktů, fotografií, tiskovin i amatérských filmových záběrů. Podle ředitele muzea se jim již někteří lidé ozvali. „Máme dokonce originální zvukovou nahrávku z jednoho mítinku v Sokolovně, kde jeden z aktérů hlásá na tu dobu velmi revoluční tezi, že komunistická strana je zločinecká organizace a měla by se zakázat," dodal Šnaiberk.

Muzeum se pro výstavu snaží získat i finanční podporu z ministerstva kultury. Rádo by z ní vytvořilo putovní expozici, kterou by si mohly zapůjčit třeba školy. Výstava, na níž budou i oba filmové dokumenty či Vaculíkův text, potrvá do listopadu.

Autoři | Foto Muzeum a Pojizerská galerie

Štítky muzeum, Semily, Ludvík Vaculík, 1968, dokumentární film, výstava, Pražské jaro, Varšavská smlouva, Praha, Česká televize, Státní bezpečnost, Ministerstvo kultury České republiky, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum připomene obrodný proces v Semilech, psal o něm i Vaculík  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.