Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtvrtý ročník festivalu hudby a divadla v Jablonci nabídne operní hvězdy i pohádky

Kulturní projekt jménem Město plné tónů odstartuje již 4. května v Jablonci nad Nisou. Návštěvníci se můžou těšit na koncerty v kostelech nebo na Letní scéně Eurocentra. Chybět nebude ani hudební program na Mírovém náměstí či Tyršových sadech.

Stěžejní myšlenkou tohoto projektu je kulturně proniknout do míst, která nejsou pro pořádání podobných akcí primárně určena. Většina akcí bude zdarma, ostatní za příznivou cenu.

Letošní novinkou bude zejména spolupráce jabloneckých kin. „Říkali jsme si, že je dobré Jablonečákům ukázat, že i místní kina jsou významnou složkou zdejší kulturní infrastruktury. Je skvělé, že se pro tento projekt spojí více kulturních subjektů a dohromady vytvoří opravdu nabitý několikaměsíční program, kde si každý najde to své,“ vysvětluje vedoucí kin Barbora Irglová.

O slavnostní otevření čtrvrtého ročníku se postarají operní hvězdy Gabriela Beňačková a Jakub Pustina s klavírním doprovodem Marty Vaškové.

Zazpívá i Magdalena Kožená

Již po velkolepém otevření se do programu MPT zapojí i ZUŠka. Kdy její zpěváci poprvé vystoupí na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci. „Tam by s dětmi měla zazpívat i patronka projektu – mezzosopranistka Magdalena Kožená,“ říká ředitel ZUŠ Vít Rakušan.

Během léta vystoupí i dětské pěvecké sbory z Jablonce, Liberci či Semil. Taktéž dostane prostor talk show Haliny Pawlowské nebo představení Hany Maciuchové. „V programu jsou také o prázdninách dvě pohádky pro děti a inscenace jilemnických divadelních ochotníků,“ jmenuje ředitel městského divadla Pavel Žur.

Letošní rok bude patřit ale zejména kostelům, kdy bude hrát prim varhanní hudba. „Jablonec nad Nisou se může pochlubit hned několika varhanními nástroji, které jsou schopné koncertního hraní,“ říká Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra, které úterní koncerty v kostelech od 17 hodin organizuje.  

Ke konci MPT se diváci mohou těšit na vystoupení Jitky Molavcové s Petrem Ožanou v městském divadle a na molu mšenské přehrady vystoupí muzikálový herec Dušan Vitázek, který letos vydal desku s názvem Kde.

Dramaturgie nezapomněla ani na Sluneční lázně, kde se diváci budou moci setkat se zpěvákem Michalem Kindlem a jeho kapelou Vltavín.

Vyvrcholení 11. září

„Vyvrcholením pak bude 11. září v městském divadle koncert orchestru Musica Florea,“ uzavírá nabídku ředitel divadla.

Přesto asi největším trhákem letošních koncertů bude irský zpěvák a hráč na buzuki Daoirí Farell. „Ze své domoviny přiletí speciálně kvůli jabloneckému vystoupení. Držitel mnoha významných hudebních ocenění čerpající z irské lidové tradice má za sebou bezpočet koncertů v domácím Irsku, ale také vystoupení ve Francii, Neměcku, USA, Kanadě a Indii,“ sděluje dramaturg Eurocentra Jan Ocilka.

„Myslím, že v programové nabídce se najde každý, ať dává přednost hudbě vážné, swingu, jazzu, muzikálu nebo nějakým alternativám,“ dodává náměstek primátora Miloš Zahradník.

Foto Lucie Hrabalová

Štítky Jablonec nad Nisou, festival, kultura, koncert, kostel, hudba, projekt, kino, divadlo, Mírové náměstí (Litoměřice), pohádka, Magdalena Kožená, Gabriela Beňačková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtvrtý ročník festivalu hudby a divadla v Jablonci nabídne operní hvězdy i pohádky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.