Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Liebiegova Victoria je zpět. První auto v českých zemích se vrátilo do Liberce

Byl prvním člověkem, který se v českých zemích naučil řídit auto. A také prvním, kdo tady takové auto měl. Theodor von Liebieg s ním musel v roce 1893 v Liberci vzbudit obrovský rozruch. Ovšem po druhé světové válce jeho rodina odešla a auto značky Benz skončilo v Národním technickém muzeu. Nyní se ale díky výstavě v liberecké galerii alespoň na pár týdnů pod Ještěd vrátilo.

Liebieg autům propadl a ve svých garážích měl několik unikátních kousků. Tím prvním byl automobil Benz Victoria světoznámého konstruktéra Karla Benze. Liebieg se s auty rád nechal fotit a také malovat. A právě to je motivem výstavy, která v polovině května začne v liberecké galerii.

Do Liberce za ním jezdil například Hugo Charlemont, autor několika obrazů Liebiega, jeho aut a přírody Liberecka. Také Benz Victoria je zvěčněna na obraze Charlemonta. „Auto řídí Theodor, vedle něho sedí jeho snoubenka Marie Ida Blaschka,“ říká kurátorka výstavy Fenomén Charlemont / Eduard – Hugo – Theodor Zuzana Štěpanovičová.

Vozový park Liebiegů je po válce zkonfiskován včetně Victorie. Ta se stěhuje do Prahy. „Zajímavé je, že Národní technické muzeum tento automobil chtělo do sbírky už ve třicátých letech. Probíhala komunikace mezi muzeem a Liebiegem, ten se ale auta vzdát nechtěl,“ popisuje Arnošt Nezmeškal, ředitel Muzea dopravy Národního technického muzea, které vůz do Liberce zapůjčilo.

Automobil si pak ale do muzea cestu stejně našel a patří k jeho nejvýznamnějším předmětům.

Do Liberce se pak auto podívalo naposledy v roce 1993, při stém výročí prvního příjezdu do Liberce, tehdy bylo vystaveno v Severočeském muzeu.

Za pět let ujel dvacet tisíc kilometrů

Liebieg s ním během prvních pěti let provozu najezdil 20 tisíc kilometrů. Na všech cestách ho doprovázel Čech Stránský, který byl jeho osobním mechanikem. Doléval benzin a vodu, které auto spotřebovalo neuvěřitelné množství. „Byla to jiná doba a cestovalo se úplně jinak než dnes,“ usmívá se Nezmeškal.

Benz Victoria měla spotřebu až 18 litrů lehkého benzinu a 150 litrů vody na sto kilometrů. Jeho maximální rychlost? 20 kilometrů v hodině. A Liebieg auto nijak nešetřil, absolvoval s ním první známou dálkovou jízdu do Gondorfu nad Moselou a pak do Remeše.

Stěhování proběhlo bez problémů, obava panovala pouze z úzkých dveří do galerie a pak dvou zatáček a umístění vozu na sokl. Vše se ale podařilo a automobil už čeká na zahájení výstavy. Ta potrvá od 17. května do 9. září. Pak se Victoria opět vrátí do Prahy.

Liebiegovo první auto se vrátilo do Liberce

Čtvrtek, 10. května 2018, 17:16

Na tomto obraze od Hugo Charlemonta je znázorněn Liebieg se svou ženou a autem Benz Victoria. V pozadí Ještěd.
Liebiegovo první auto se vrátilo do Liberce

Autoři | Foto

Štítky Liebieg, Liberec, galerie, Národní technické muzeum, Lázně, výstava, Victorie, Theodor von Liebieg, Národní technické muzeum v Praze, muzeum, druhá světová válka, Benz, Ještěd, Hugo Charlemont, Praha, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Liebiegova Victoria je zpět. První auto v českých zemích se vrátilo do Liberce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.