Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Nejvýznamnější barokní památka připadne Liberci. Morový sloup město opraví a zpřístupní

Římskokatolická církev je vlastníkem morového sloupu z 18. století, který stojí v zahradě u kostela Nalezení sv. Kříže. Zanedlouho však památku získá Liberec prostřednictvím bezúplatného převodu. Město ji navíc nechá na vlastní náklady opravit.

Tento pískovcový sloup se sochou Panny Marie pochází z let 1719 až 1720. Jedná se o vrcholné dílo z dílny sochaře Matyáše Bernarda Brauna, které bylo patrně postaveno jako poděkování za záchranu před morem z roku 1680. Toho roku ve městě zemřelo na morovu epidemii zhruba tři sta lidí. 

Mariánská památka, která je nyní značně zchátralá, se naposledy opravovala roku 1972. Nyní je zarostlá a oprýskaná. Renovaci chce město stihnout ještě letos. „Nejzazší termín dokončení je listopad,“ dodal náměstek Ivan Langr.   

Tento skvost není veřejnosti běžně přístupný, zahrada bývá zpravidla zamčená. Po revitalizaci sloupu by tomu mohlo být jinak, a to i z důvodu, že město uvažuje o kamerovém systému.

Foto SML | Zdroj ČTK

Štítky Liberec, morový sloup, Panna Marie, Matyáš Bernard Braun, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nejvýznamnější barokní památka připadne Liberci. Morový sloup město opraví a zpřístupní  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.