Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zchátralý liberecký amfiteátr nečeká žádná změna. Město nezískalo dotaci

Liberec nemůže dělat nic s přírodním amfiteátrem, který se nachází na jeho okraji. Město mělo v plánu z něj udělat parkoviště nebo kulturní areál. Stavba, která je tak na spadnutí, může chátrat dál.

Mezi vedením města tvořeném zastupiteli zvolenými za Ano a hnutím Změna pro Liberec nepanuje na přestavbu amfiteátru shoda. Hnutí Změna prosazuje využítí areálu pro oddychovou a kulturní činnost, kde by mohlo být letní kino a letní kulturní scéna. Zatímco druhá strana by z nevyužitého prostoru měla ráda parkoviště. Ani jedna strana však nemá pro svůj záměr dostatek hlasů. „Do podzimních voleb se nic dělat nebude,“ řekl novinářům náměstek Tomáš Kysela.  

Stavba v přírodě, která pojme 35 tisíc diváků, byla postavena v roce 1951 během čtvrt roku v rámci socialistických brigád. Na její výstavbě se podílelo přes 5 tisíc brigádníků. Počátkem 80. let prošel areál rekonstrukcí, vylepšilo se jeho zázemí, jeviště i hlediště a zároveň se snížila kapacita na 15 tisíc míst.

Záchranu lesního amfiteátru v Lidových sadech chce Změna zařadit mezi otázky místního referenda, pro jeho konání v rámci podzimních komunálních voleb nyní sbírá podpisy. V jejich plánech je obnovit amfiteátr ve zmenšené podobě se třemi zónami, dole chce mít sedačky, uprostřed volnou plochu a místa k sezení nebo ležení a nahoře hřiště pro děti.

Hlavním argumentem zastánců přeměny na parkoviště, je blízkost zoologické zahrady a nedostatek míst k parkování. Návštěvníci zahrady ve snaze zaparkovat co nejblíže u vchodu často odstavují své vozy mimo vyhrazená stání. Místní tak nemají kde zaparkovat. Neukáznění řidiči jim blokují i vjezdy k domovům. 

Projekt počítal se vznikem 123 parkovacích míst.  V případě změny územního plánu by tam mohlo by tam mohlo zaparkovat až 350 aut. „Je to jediná šance a jediné řešení pro tuto lokalitu, nikam jinam se to (parkoviště) dát nedá,“ řekl primátor Tibor Batthyány. Hnutí Změna tento názor nesdílí. V návrhu pro konání referenda uvádí, že parkování lze vyřešit rozšířením příjezdové silnice.

Foto SML | Zdroj ČTK

Štítky Liberec, amfiteátr, dotace, parkování, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Kdyby bylo vedení města k něčemu, dohodli by se na kompromisu. Letní kino potřebujeme a parkoviště taky. Kdyby nějaký podobný zoologický vláček vozil lidi od zdarma od spodního parkoviště, nebylo by potřeba tolik parkovacích míst, všichni by rádi stáli dole. V Praze jezdí zdarma autobus od parkovišť do zoo. U zoo Vyškov taky. Proč ne u nás?

Úterý, 15. května 2018, 12:14Odpovědět

Zchátralý liberecký amfiteátr nečeká žádná změna. Město nezískalo dotaci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.