Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nalezený dobový hydrant při rekonstrukci. Co ještě skrývá liberecké muzeum?

Muzeum, které je v době rekonstrukce zavřené, odhaluje nejedno tajemství. Hydrant z dob minulých nebo neomítnutou část budovy.

Od jednatřicátého ledna tohoto roku je pro veřejnost uzavřeno Severočeské muzeum z důvodu náročné rekonstrukce za 100 milionu korun.  

Při prvním bourání objevili dělníci původní hydrant z roku 1898 s mosazným kohoutem a pečetí města. „Myslím, že nikde jinde v Liberci se žádný takový nenachází,“ komentuje situaci ředitel muzea Jiří Křížek. Svému původnímu účelu však neslouží. „Zkoušel jsem ho otočit, ale nic z něj neteče,“ dodal. Nález se dochoval díky úkrytu za zástěnou.

Hydrant však nebyl jediným objevem rekonstrukce, která potrvá až do konce příštího roku. Jedná se o neomítnutou část budovy. „Potvrdila se mi teorie. Muzeum, když bylo otevřeno v roce 1898, tak oni jednak nestíhali, museli otevřít kvůli výročí císaře. A za druhé jim brutálně došly peníze, takže nemměli ani výmalbu,“ sdělil Křížek. Další překvapení už ale ředitel neočekává.

I přes obtížnou rekonstrukci se muzeum zapojí do akce jménem Muzejní noc pod Ještědem 2018, která proběhne příští pátek (18. května). Návštěvníci budou mít možnost vystoupat na věž a před budouvou si vyrobit prvorepublikový lampion. Ukázka prvorepublikové módy bude taktéž součástí večerního programu.

Foto František Stein | Zdroj ČTK

Štítky Liberec, muzeum, rekonstrukce, hydrant, Jiří Křížek, Muzejní noc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nalezený dobový hydrant při rekonstrukci. Co ještě skrývá liberecké muzeum?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.