Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Janek Ledecký zahraje v Liďákách hity i nové věci. Koncerty miluju nejvíc, říká

Představovat Janka Ledeckého asi není potřeba. Skvělý hudebník míří do Liberce, v pondělí se představí v Lidových sadech. A tak jsme ho stihli krátce vyzpovídat. Autor řady hitů se pro Drbnu rozpovídal o tom, co čeká fanoušky na libereckém koncertě, ale třeba i o tom, jak moc ho živé hraní baví.

Vzpomenete si, kdy jste v Liberci hrál poprvé a kde? Nějaká vzpomínka, která vám z koncertu utkvěla?
No to si asi fakt nevzpomenu. Ta doba undergroundových koncertů se Žentourem byla dost divoká...

Dobrá, co tedy čeká fanoušky v Liberci na pondělním koncertu?
Z posledního alba Na konci duhy zahrajeme asi tři věci. Pak máme připraveno pár cover verzí, takže dojde i na Beatles. Uprostřed koncertu dojde i na unplugged. Takže si vezmu i tu táborákovou kytaru. No a samozřejmě Na ptáky jsme krátký, Proklínám, Právě teď...

Janek Ledecký v Liberci

Lidové sady, pondělí 21. května, 19 hodin

Baví vás na koncertech hrát věci, které jsou mnohdy staršího data, ale řada fanoušků je stále chce slyšet?
Když jdu třeba na koncert Rolling Stones, tak se těším, že kromě těch novějších věcí dojde i na Satisfaction. Nebo Jumping Jack Flash. Takže jasně - nezáleží na tom datu. když se písnička povede a stane se "národním" majetkem, tak si toho vážím. A na koncertě si to užijem.

Jak vybíráte playlist koncertů? Je to mix všeho, nebo raději hrajete nové věci?
No právě v tom mám tu výhodu, že můžu postavit playlist na písničkách, který znaj všichni nazpaměť. Takže se mi do toho ty nové věci zařazují tak nějak nenásilně.

Jak se vlastně během let mění publikum vašich koncertů?
Pamětníci zůstávají. Toho si vážím. Ale ta největší odměna je, když přijedu třeba na Slovensko a tam zpívají ty hitovky děcka co se narodily dávno po tom, co jsem ty písničky napsal.

Předpokládám, že času na živé hraní a objíždění tolik nemáte. Přesto, pro muzikanta je živé hraní to nejdůležitější. Nebo se pletu?
Tak to se fakt nepletete. Koncerty jsou pořád to, co ze všeho, co dělám, miluju nejvíc.

Hodně se samozřejmě řešila a řeší vaše dcera Ester. Trávíte s ní hodně času, jezdíte na její závody. Jak ale ona vnímala vaší hudební kariéru? Chodila na vaše koncerty? Jak se staví k období Žentouru?
No tak období Žentouru vnímá Ester samozřejmě nejvíc z toho, co na koncertech dodnes hrajem. A z mých sólových věcí má nejradši Budu všechno, co si budeš přát.

V Lidových sadech s vámi zahraje Jarret, pro který je to vlastně domovská scéna. Jde o zajímavé spojení dvou celkem odlišných kapel, ale samozřejmě v pozitivním smyslu. Jak důležité jsou pro vás předkapely?
Když to dopadne ideálně, tak si předkapela užije koncert před publikem, které by na ní jinak nepřišlo. A udělá mu dobrou náladu. Doufám, že se to přesně takhle v Liberci potká.

Autoři | Foto archiv Janka Ledeckého

Štítky Janek Ledecký, koncert, Liberec, Lidové sady, Drbna.cz, The Beatles, The Rolling Stones, sad, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Janek Ledecký zahraje v Liďákách hity i nové věci.  Koncerty miluju nejvíc, říká  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.