Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liebiegové na obrazech. Liberecká galerie zahájila výstavu bratrů Charlemontových

Rodina Liebiegů byla v řadě ohledů novátorská. Ať už k přístupu k Liberci, který výrazně rozvíjeli, ale třeba i automobilismu. Vždyť Theodor Liebieg byl prvním majitelem auta v českých zemích. Rádi měli i umění, známé je především spojení s francouzskými bratry Charlemontovými. A právě liberecká galerie připravila výstavu, která jejich obrazy a sochy představuje.

Výstava Fenomén Charlemont do jisté míry liebiegovské záliby v automobilismu a malířství spojuje. Dominuje ji totiž zmíněné první auto u nás – Benz Victoria, na které Theodor Liebieg křižoval nejen Liberecko.

A právě tento automobil si Liebieg nechal zvěčnit na obraze od Huga Charlemonta. Na výstavě ho samozřejmě uvidíte. „Řídí ho Theodor, vedle něho sedí jeho snoubenka Maria Ida Blaschka,“ říká kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová.

V pozadí je Ještěd

Auto jede po štěrkové silnici romantickou krajinou. Za nimi je povědomý kopec. „To je Ještěd,“ dodává kurátorka s úsměvem. Obraz přitom vznikal podle fotografie, na které Liebiegova žena vůbec není.

Pro liberecké návštěvníky budou jistě zajímavé i další obrazy. Na jednom z nich Hans Liebieg na koni obhlíží krajinu. A pokud budete pozorní, na obzoru si všimnete zajímavé stavby – dnešní Liberecké výšiny.

Obraz vznikal začátkem dvacátého století a Liebieg na koni z něj jakoby vystupuje. „Ono se to nezdá, ale v té době šlo o progresivní a moderní přístup k malbě,“ vysvětluje jeden z autorů výstavy Adam Hnojil. „Právě to Liebiegy charakterizuje. Na své finanční možnosti zvali do Liberce významné umělce,“ dodal.

Šedesát obrazů a plastik

Výstavu tvoří celkem šedesát obrazů, kreseb a plastik. Základem jsou díla liberecké galerie, doplněné o zápůjčky z Národní galerie, Moravské galerie a dalších institucí. Dílo bratrů Charlemontových – Eduarda, Huga a Theodora, je na výstavě představena v kontextu předních středoevropských umělců, jako byli Václav Brožík, Hans Makart, Josef Václav Myslbek nebo Viktor Tilgner.

„Chceme návštěvníkům nabídnout alespoň dílčí vhled do umění a technického mistrovství historismu druhé poloviny 19. století a připomenout symbiózu Liebiegů se špičkovými vídeňskými umělci té doby, jejímž výsledkem byla zejména jedinečná sbírka obrazů, kterou Heinrich Liebieg odkázal městu Liberec,“ dodala. Štěpanovičová.

Pokud se na výstavu chcete podívat, galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin. Každý čtvrtek platí prodloužená otvírací doba do 19 hodin a vstup je zdarma.

Autoři | Foto Luboš Vrabec a archiv OGL

Štítky Liebieg, Liberec, galerie, Charlemont, výstava, Theodor von Liebieg, umění, Benz Victoria, Ještěd, Hans Makart, Václav Brožík, Josef Václav Myslbek, Viktor Tilgner, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liebiegové na obrazech. Liberecká galerie zahájila výstavu bratrů Charlemontových  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.