Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nabitá festivalová sezona. Hudební či divadelní akce bude v létě skoro každý víkend

Prakticky každý víkend se o letních prázdninách v Libereckém kraji bude konat nějaký hudební či divadelní festival. Z nejnavštěvovanějších akcí minulých let nechybí žádná.

Z popových akcí se dá očekávat největší zájem o čtyřdenní festival Benátská! v Liberci na konci července. V posledních letech návštěvnost překračovala 15 tisíc diváků. Vedle domácích a slovenských hvězd dorazí i velšská zpěvačka Bonnie Tylerová, která v ČR vystoupí po třech letech, a německá kapela Guano Apes, která na festivalu oslaví 20 let své existence. Mezi hlavní hvězdy festivalu bude patřit i populární písničkář Jaromír Nohavica, který na Benátské! vystoupí po šesti letech.

Oblíbené Hrady.CZ

Z popových festivalů na popularitě v posledních letech získává i republikový festival Hrady.CZ, poslední zastávka bude letos na konci srpna Bezdězu. Mezi účinkujícími by měli být i Tomáš Klus či Lenny nebo kapely Mandrage, Slza, Monkey Business a Pražský výběr. Klus bude mít i samostatné vystoupení v rámci festivalu Sedmihorské léto v Českém ráji.

Festival zahrnuje osm hudebních a divadelních akcí v průběhu letních prázdnin. Mezi ne patří i společný koncert Vlasty Redla s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem nebo vystoupení osmdesátihlavého souboru hudebníků ze dvou orchestrů se sólisty Dashou, Naďou Wepperovou, Dušanem Kollárem a Dušanem Marko. Uvedou největší hity Michaela Jacksona.

Letos poprvé se koná Plechovka fest ve Cvikově. Během dvou dní tu mezi 6. a 7. červencem vystoupí například David Koller nebo Mandrage či No Name.

Přes celé léto potrvá i jablonecký festival hudby a divadla nazvaný Město plné tónů. Hlavní myšlenkou projektu je dostat kulturní pořady i do míst, která nejsou k jejich pořádání primárně určená. „Tak i letos bude možné zajít na koncert do některého z jabloneckých kostelů, do kamenného divadla, k přehradě, na Mírové náměstí nebo do Tyršových sadů," řekla mluvčí radnice Markéta Hozová.

Daoiri Farrell v Jablonci

Přes léto budou v úterý koncerty v kostelech, ve středu hudební hodiny před radnicí a ve čtvrtek koncerty na letní scéně Eurocentra. Neděle bude patřit promenádním koncertům v Tyršových sadech. „Asi největším tahákem letošních letních koncertů v parku bude irský zpěvák a hráč na buzuki Daoirí Farrell, který ze své domoviny přiletí speciálně kvůli jabloneckému vystoupení," uvedl za pořadatele Jan Ocilka.

Pro příznivce elektronické taneční hudby bude v kraji největší událostí dvoudenní festival Mácháč na konci srpna. Na písčité pláži Klůček u Máchova jezera se každoročně schází kolem 10 tisíc diváků. Mezi hlavní hvězdy by měli patřit nizozemští dj a producenti Hardwell a Armin van Buuren.

Keltská noc pod můstky

Harrachov na opačné straně kraje bude opět lákat na dvoudenní rockový festival Keltská noc s kapelami MIG 21, Tří sestry, Wohnout či Krucipüsk. Pořadatelé uvádějí, že jde o open air festival s nejlepším výhledem. Koná se na začátku srpna na zatravněném prostoru doskočiště mamutího můstku.

Příznivci jazzu si zase jistě nenechají uniknout jedno zastavení festivalu Bohemia JazzFest, špičkoví umělci vystoupí na náměstí v Liberci už 12. července.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky festivaly, Liberec, hudba, léto, festival, koncert, hudební skupina, Liberecký kraj, Bonnie Tyler, Jaromír Nohavica, Daoirí Farrell, Mandrage, Guano Apes, divadelní festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nabitá festivalová sezona. Hudební či divadelní akce bude v létě skoro každý víkend  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.