Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nový exponát na Vísecké rychtě. Jedná se o hladinářský brus

V Kravařích na Českolipsku byl představen hladinářský brus na sklo, který je nově vystaveným předmětem na Vísecké rychtě.

U příležitosti Dnů podstávkových domů obohatil tamější sbírku hladinářský brus z přelomu 19. a 20. století. Ten se používal ve sklářské výrobě k broušení den a okrajů skleněných výrobků.

Novinka v podobě brusu pochází ze Smržovky u Jablonce nad Nisou. Stejné nástroje se však používaly i ve sklárnách kolem Kamenického Šenova a Novobrodska.

Vísecká rychta

Roubená budova, která se nachází v osadě Víska u obce Kravaře, patří k největším svého druhu v Česku a jde o takzvaný podstávkový dům typický pro oblast severních Čech, Horní Lužice a Dolního Slezska.

Podstávkové stavení bylo později upraveno na pobočku Vlastivědného muzea a galerii v České Lípě, která je v současnosti kulturní památka České republiky.

Co je podstávkový dům 

Jedná se o stavbu tvořenou podstávkou, což je samostaná nosná konstrukce, která podpíra hrázděné či roubené patro a je postavena před roubenou stěnou. Díky podstávce je pak tíha přenesena na základ domu a nedochází k zatěžování stěn v přízemí. 

Foto Vaclav Vaclav | Zdroj ČTK

Štítky Českolipsko, Vísecká rychta, hladinářský brus na sklo, brus, Kravaře, dům, okres Česká Lípa, Česko, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, exponát, Jablonec nad Nisou, Kamenický Šenov, Smržovka, Víska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový exponát na Vísecké rychtě. Jedná se o hladinářský brus  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.