Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Konec Meteoritu. Svérázné dílo zmizelo z Benešáku, nahradí ho nové

Sochu zvanou Meteorit v úterý 29. května odvezla speciální firma, aby tak dala prostor soše nové, která by se před radnicí měla objevit za 14 dní. Co to bude? To je zatím tajemství, nová socha ale bude bronzová.

Dutá socha hlavy, lidská figurka prolnutá se židlí, černošská ikona Josephine Baker nebo sousoší kočiček… To je pouhý zlomek z uměleckých děl, která se na náměstí objevují již od roku 2005.

Letošek je ale prozatím zahalen tajemstvím. „Bude to od známého českého sochaře a bude to z bronzu,“ sdělila ČTK Jitka Mrázová, která sochy pro město vybírá. Podle jejích dalších slov nebude nástupnické dílo tak abstraktní a kontroverzní, jako byl právě Meteorit.

Meteorit

Tuto uměleckou abstrakci vytvořil vrstvením a skládáním různých materiálů Petr Zubek, který v současnosti působí v Düsseldorfu a Brně.

Na tří a půl metrovém díle se nacházejí nejrůznější předměty jako například kýble, boty či hadice. Záměrem Zubka bylo vytvořit objekt, který tak trochu postrádá tvar a na každý pohled umožní spatřit něco nového. 

A co bude s Meteoritem teď? V současnosti putuje na výstavu do Plzně a to takřka nepoškozený. „Proti ostatním má jen drobné kosmetické šrámy. Někteří lidé ale do něj strkali odpadky a vajgly,“ uvedla Mrázková.

Foto Liberec.cz | Zdroj ČTK

Štítky Liberec, náměstí, Meteorit, Petr Zubek, socha, Josephine Bakerová, Düsseldorf, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec Meteoritu. Svérázné dílo zmizelo z Benešáku, nahradí ho nové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.