Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecké divadlo uvede poetickou mozaiku příběhů Žijeme?

Světovou premiéru bude mít v libereckém divadle F. X. Šaldy hra Žijeme? od mladé slovenské autorky Lenky Čepkové. Za text hry získala ocenění v mezinárodní soutěži v Norimberku. Hra je poetickou mozaikou příběhů obyvatel jednoho domu, kteří se míjejí a nerozumí si.

„Ústřední situací je setkání dvou lidí ve výtahu a od toho se odvíjí, co všechno se mohlo stát předtím a potom,“ řekla dramaturgyně představení Lenka Chválová.

Divadlo inscenaci uvede poprvé v pátek na malé scéně. Hra je podle Chválové zvláštní tím, že diváci slyší nejen to, co postavy říkají ve skutečnosti, ale i to co si myslí. „Není mezi tím daná jasná čára. Je na divákovi, aby se v tom zorientoval a vybral si, co člověk říká, co si myslí a co se tam ve skutečnosti odehrává," dodala.

To byl i záměr autorky. „Chtěla jsem vytvořit text, který by dával možnost svobody interpretace inscenátorům a budování příběhu v rámci už napsaného textu. Ani kapitoly nemusí být řazené tak, jak jsem je seřadila," uvedla Lenka Čepková.

Režisér představení Petr Štindl to přirovnal k počítačové hře, kdy máte start a cíl a je na hráči, jak se k němu dostane. „Nebo je to jako byste našli krabici se starými rodinnými filmy, a jak si to slepíte, takový obraz dostanete," řekl.

V hlavní roli Leny se představí Veronika Korytářová. Přiznala, že když si přečetla text, tak se v něm sama moc neorientovala. „Zajímá mě, jaký bude výsledný dojem. Zda jsme to zinscenovali tak, že divák nějaké vodítko dostane a příběh si najde. Já na to už nedovedu odpovědět, jsem do toho ponořená," uvedla.

V inscenaci se vedle ní objeví Jan Jedlinský, Petr Hanák, Jana Hejret Vojtková či nová tvář souboru Barbora Bezáková. Jednu z rolí vytvořil i Václav Helšus.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky Žijeme, DFXŠ, divadlo, mozaika, Norimberk, Václav Helšus, Petr Štindl, představení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké divadlo uvede poetickou mozaiku příběhů Žijeme?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.