Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nalezená schránka odhalila své tajemství. Ukrývala listinu a minci

Dvaasedmdesátiletá pamětní listina a mince byly nalezeny ve skleněné schránce, kterou se podařilo vykopat v minulém týdnu u hotelu Zlatý Lev.

V pondělí 28. května jsme psali o nalezené schránce, která se nacházela pod pamětní lípou u hotelu Zlatý Lev. Pomocí archeologů a zástupců města se schránku podařilo zdárně vykopat a doposud nebylo jasné, co je v ní ukryto.

Dne 4. června na půdě budovy, kde sídlí pracoviště Severočeského muzea, proběhlo očekávané otevření, kterého se ujal konzervátor Čestmír Maleček. Ten pro muzeum pracuje již devětadvacet let a konzervuje všechny archeologické nálezy.

Izolovaná a skleněná nádoba odhalila přes sedmdesát dva let starou listinu a minci. Pamětnice Jaroslava Chotěnovská, jejíž tatínek byl jeden ze sázajících pamětní lípy, dodává: „Myslela jsem si, že tam budou ještě alespoň dobové noviny.“ Přesto je ale ráda, že se celé události mohla zúčastnit a závěrem přiznala, že jí celá věc dojímá, a to i z důvodu, že právě její tatínek byl zároveň jeden z posledních, který držel tento vzácený dokument v rukou. 

Nyní listina poputuje do Národního archivu, kde se podrobí bližšímu přezkoumání. Co s dokumentem bude dál nebo kde bude vystaven, ještě není zcela jasné. 

Foto Šárka Steinová

Štítky Liberec, Severočeské muzeum, listina, mince, Severočeské muzeum v Liberci, Národní archiv, hotel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nalezená schránka odhalila své tajemství. Ukrývala listinu a minci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.