Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Současné umění dorazí do Liberce. Je tu už třetí Art Week

Také letos proběhne v Liberci festival současného umění s názvem Art Week. Třetí ročník začíná v sobotu a až do příštího pátku jsou na programu umělecké intervence, přednáška, performance, komentované prohlídky.

Festival bude zahájen v sobotu v 15.30 na Benešáku. Součástí slavnostního odpoledne je zvuková performance Maxe Mohla v 16 hodin a komentovaná prohlídka v kině Varšava za účasti umělecké skupiny Rafani o hodinu a půl později v kině Varšava.

Tématem festival navazuje na předchozí ročníky festivalu. „Umělci vědomě pracují se site-specific instalacemi nebo vhodným propojením a kombinováním již existujících objektů se svým okolím,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

„Umělci, kteří pro tento ročník připravili svá díla a intervence ve veřejném prostoru se pohybují na škále různých mediálních přístupů od sochy, ready mades, obrazu, k zvuku, performanci, videu,“ dodala Jana Bernartová, kurátorka festivalu.

Petr Dub připravil intervenci do stálé sbírky v Oblastní galerii Liberec s názvem Hermann R. není doma. Taiwanská umělkyně Ching Chuan Hu prezentuje videa zabývající se reprodukcí nové reality mezi materiálním a digitálním světem. Aleš Novák představí objekty, které kombinují uměleckou a architektonickou zkušenost umělce.

Anastasiia Polishchuk realizuje instalaci s názvem Duchampovské peklo v odkazu na slavného Marcela Duchampa a jeho koncept ready mades, který ovlivnil dějiny moderního umění. Jaroslav Prokeš uvažuje o divákovi a jeho vnímáni mezi uměním a popkulturou a připravil světelnou projekci na obchodní výlohu v Revoluční ulici.

Umělecká skupina Rafani promítne v kině Varšava dvě společensky a politicky angažovaná videa Teaser a Balance of New.

Celým festivalem provede v rámci komentované prohlídky kurátorka Jana Bernartová v neděli 17. června v 15 hodin hodin (místo setkání před Oblastní galerií Liberec).

Autoři | Foto archiv festivalu

Štítky art week, Liberec, festival umění, festival, současné umění, kino, intervence, Varšava, Rafani, přednáška, Marcel Duchamp, Jaroslav Prokeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Současné umění dorazí do Liberce. Je tu už třetí Art Week  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.